ZAŠTO NISU OČIŠĆENI ODVODNI KANALI U MURSKOM SREDIŠĆU I DILJEM HRVATSKE ?

Hrvatska je  poplavljena, ali ne od razlijevanja rijeka nego od oborinskih voda. Razlog tomu su odvodni kanali koje „Hrvatske vode“ nisu očistile pa diljem lijepe naše voda ulazi u dvorišta i podrume, a negdje i u dnevne sobe obiteljskih kuća.

Mursko Središće nije izuzetak u tome pa smo ovih dana, nakon obilnih kiša, bili svjedoci poplavljenih dvorišta i podruma. Najkritičnija situacija bila je u ulici Kralja Zvonimira u dvorištu Zvonka Rihtarca koje je bilo dobro poplavljeno pa su vodu morali ispumpavati vatrogasci. Još je Zvonko dobro prošao jer mu je voda prošle godine poplavila sve podrume i ušla u dnevnu sobu, a slično je bilo i sa drugim kućama u spomenutoj ulici.

Danas je na dnevniku Nove TV gostovao generalni direktor „Hrvatskih voda“ Ivica Plišić i pokušao odgovoriti na pitanje zašto ne čiste odvodne kanale iako to dobro naplaćuju od građana putem komunalne naknade i naknade za slivne vode. Krivicu naravno nije priznao nego su mu krivi svi drugi. Zamislite, rekao je da ih u čišćenju kanala, što im je osnovna dužnost, sprječavaju zakoni i udruge za zaštitu okoliša. Izjavio je i ostao živ da prema zakonu neke kanale mogu čistiti tek od 01.07. , a neke od 01.09. jer tako nalaže zakon. Također u obavljanju njihovog posla sprječavaju ih i aktivisti za zaštitu prirode, koji se kao nešto bune, pretpostavljamo na zadovoljstvo „Hrvatskih voda“. Za druge slučajeve optužio je Hrvatske autoceste koje prema njemu nisu sanirale teren i tako dalje.

Gospodine Plišiću postavljamo vam jednostavno pitanje. Zašto odvodne kanale niste očistili prošle godine nakon 1. srpnja i 1. rujna kada zakon to dozvoljava pa ljudi danas ne bi stradavali zbog vaše nemarnosti ili nesposobnosti ? (rt)

unnamed-147

unnamed-711

unnamed28

unnamed-224