Zapalili dva otpadna vozila, dragovoljno predao streljivo, provale u kuće i vikendice

U ponedjeljak, 6. kolovoza oko 19,30 sati u poljskom predjelu zvanom „Mlaj“ u blizini Podturna, 49-godišnjak i njegov 20-godišnji sin teretnim vozilom dovezli su dva otpadna vozila koje je potom 20-godišnjak zapalio. Nakon toga otišli su kući dok su požar ostavili bez nadzora.

Požar su ugasili pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva iz Podturna.

Prilikom požara nije nastupila materijalna šteta.

Protiv 49 i 20-godišnjaka podnijet će se optužni prijedlog nadležnom prekršajnom sudu zbog počinjenja prekršaja iz Zakona o zaštiti od požara.

U ponedjeljak, 6. kolovoza u jutarnjim satima, policijskom službeniku protueksplozijske zaštite Policijske uprave međimurske, savjesni građanin dragovoljno je predao više komada raznog streljiva, kalibra do 14,5 milimetara.

Preuzeto streljivo do uništenja pohranjeno je u skladište Policijske uprave.

Dobro je podsjetiti!

Nacionalna preventivna kampanja „Manje oružja, manje tragedija“, koju provodi Ministarstvo unutarnjih poslova s partnerima, sukladno odredbama Zakona o oružju, omogućuje građanima Republike Hrvatske dragovoljnu i vremenski neograničenu predaju eksplozivnih sredstava, oružja i streljiva.

Dragovoljna predaja odnosi se na sve vrste oružja, a osobito na oružje kategorije A (zabranjeno oružje) i to automatsko vatreno oružje, vatreno oružje skriveno u drugim predmetima, vojne projektile s eksplozivnim punjenjem, eksplozivno oružje i njegove dijelove, streljiva s probojnim, eksplozivnim ili zapaljivim zrnima, vojno oružje i dr.

Putem besplatne telefonske linije 0800 8892 građani se mogu informirati o dragovoljnoj predaji oružja, a pozivom na broj policije 192 mogu dojaviti informacije o ostavljenom ili pronađenom oružju.

Protiv građana koji prijave i predaju dragovoljno oružje nadležnom tijelu NEĆE se pokretati prekršajni niti kazneni postupak.

Građani koji dragovoljno žele predati oružje mogu nazvati policiju na broj 192. Nakon poziva na njihove kućne adrese uputit će se policijski službenici u civilu s vozilom bez policijskih oznaka, koji će takvo oružje preuzeti i tako osigurati anonimnost građana te sigurnu predaju oružja.

U protekla 24-sata na području Policijske uprave međimurske evidentirane su četiri teške krađe, od čega izdvajamo:

1) Između 3. i 6. kolovoza u Čakovcu, Ulici Matice hrvatske, nepoznati počinitelj provalio je u prostorije udruge odakle je ukrao nekoliko tisuća kuna.

2) U noći s 5. na 6. kolovoza u Gornjem Kuršancu, Ulici Zrinskih, nepoznati počinitelj provalio je u pet vikend kuća odakle je ukrao akumulatore, ribičke štapove, auto radio i plinsku bocu. Ukupna materijalna šteta procjenjuje se na nekoliko tisuća kuna.

3) Između 4. i 6. kolovoza u Donjem Kraljevcu, Ulici Augusta Šenoe, nepoznati počinitelj provalio je u obiteljsku kuću gdje je ispremetao stvari i ukrao razni nakit.  Materijalna šteta utvrdit će se naknadno.

Protiv nepoznatih počinitelja podnijet će se kaznene prijave nadležnom državnom odvjetniku, http://medjimurska.policija.hr (foto: ilustracija)