ZAGAĐENJE I TROVANJE MURE NASTAVLJA SE I DALJE OD STRANE POZNATOG POČINITELJA

Zabrinuti i ogorčeni građani obraćaju se Muralistu porukama, majlovima, telefonskim pozivima, a i u izravnim susretima na ulici. Noćni šetači uz rijeku Muru primijetili su opet čudne i velike crne mrlje neugodna mirisa kod izlijevanja kanalizacijske cijevi ispod samog betonskog mosta.

Nakon malog primirja zagađenje Mure opet je počelo, samo što se sada događa noću, a ne po danu kao prije, kada su gradske komunalne službe to primijetile i pozvale inspekciju.

Na jednoj od sjednica Gradskog vijeća vijećnik laburista Tomislav Korbelj postavio je pitanje tko je za to odgovoran, a odgovor je glasio, zamislite, NITKO, iako baš svi u Središću znaju o kojoj se firmi radi.

Danas smo o tome razgovarali sa gospodinom Rihtarec Josipom – Pepijom, velikim borcem za zdrav i prirodan okoliš i bivšim predsjednikom Mjesne zajednice koji nam je vidno uzrujan rekao:

„Ovo što se događa prevršilo je svaku mjeru. Metode su sada malo suptilnije jer počinitelj za kojega svi znaju, otrovne kemikalije ispušta noću poslije 18 sati kako se to zlodjelo ne bi vidjelo. Imam informacije da ih je inspekcija posjetila nakon prvog zagađivanja, ali im je samo naredila da izgrade bazene za kemijski otpad i u njih pohranjuju taj otrov.  Međutim, izgleda da su im  se spremišta  napunila pa ih sada  prazne noću  kroz naš  kanalizacijski sustav !“

Kada će se stati na kraj ovom ekološkom teroru ? Kada će se firma kojoj je profit važniji od zdravlja ljudi i očuvanja još uvijek skoro netaknute prirode uz rijeku Muru konačno zaustaviti u svojoj prljavoj raboti?

Da se to dogodilo negdje na zapadu već bi svi krivci bili iza brave, ali izgleda da kod nas vrijede neka druga pravila. Sve dok građani opet stvar ne uzmu u svoje ruke, kao što su to učinili kod nedavnih provala i pljački. A onda se može dogoditi svašta !

 

Napomena: Kako smo već naveli svi u Murskom Središću znaju o kojoj se firmi radi, ali dok mjerodavni šute, nije ni na Muralistu da objavi njeno ime !     (R. Tomanić)