VRIJEĐAO POLICIJU NA FACEBOOKU PA SU GA PRIVELI I KAZNILI

Policija je ovog tjedna u Đakovu privela na razgovor muškarca kako bi ga ispitali i kaznili zbog toga što je na Facebooku vrijeđao policiju! Zbog statusa na Facebooku on je kažnjen globom od 200 kuna, a mora platiti i 500 kuna troškova prekršajnog postupka.

‘Nadam se da, kada opet govna iz policije dođu na red za smanjivanje plaća, da će se sjetiti ovakvih prizora. I da… ne pušim foru da im je to posao i da su morali. Što da im je bilo naređenu da pucaju? Je li bi onda i pucali jer im je to eto posao.’, napisao je muškarac na svom Facebook profilu uz priložene fotografije.

Kaznu je zaradio zato što je na Facebooku objavio dvije fotografije: jednu s policijskog prosvjeda zbog smanjenja plaća, na kojoj policajci traže solidarnost javnosti, i drugu koja je nastala krajem lipnja, a koja je snimljena za vrijeme deložacije obitelji Mišković u Kninu. Policajci koji su provodili deložaciju bili su agresivni, a usput su priveli i 23 aktivista koji su deložaciju pokušali spriječiti, piše index.hr.

Mogao dobiti i 30 dana zatvora

MUP ga je kaznio u skladu s odredbama Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, koji se nije mijenjao od 1994. godine, a u kojem stoji da ‘tko omalovažava ili vrijeđa državne organe odnosno službene osobe prilikom vršenja ili u vezi s vršenjem službe ili njihova zakonita naređenja, kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom u protuvrijednosti domaće valute od 50 do 200 DEM ili kaznom zatvora do 30 dana’.

 

– Nakon što sam dobio poziv, izričito sam pitao policajca koji mi je to donio jesam li osumnjičen za nešto. On je rekao da nisam i da je ovo poziv da se javim u svojstvu građana. Kada sam sutradan došao na razgovor, tek na kraju mi je rečeno da me ispituju u svojstvu osumnjičenika. Tijekom razgovora sam potvrdio da sam to napisao jer nisam mislio da su pravo na mišljenje i sloboda govora u ovoj državi ograničeni – kazao je ogorčeni muškarac za Index.