Vozač Audija (57) zbog počinjenja nekoliko prometnih prekršaja kažnjen sa 18.000 kuna

 

Jučer, 15. ožujka 2021. godine u 19 sati u Cirkovljanu, Donjoj ulici, prilikom nadzora cestovnog prometa, vozač Audija 80, čakovečkih registarskih oznaka, odbio je postupiti prema upućenim znakovima policijskih službenika Postaje prometne policije Čakovec (svjetlosni i zvučni znaci na vozilu te „stop“ palica) te je naknadno zaustavljen.

Provjerama je utvrđeno kako je Audijem upravljao 57-godišnjak bez položenog vozačkog ispita. Ujedno, alkotestiranjem je utvrđeno da je upravljao automobilom pod utjecajem alkohola od 1,33 promila. Vozač je uhićen i priveden u policijsku postaju.

Zbog počinjenja nekoliko prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama 57-godišnjak je novčano kažnjen u ukupnom iznosu od 18.000 kuna, uz izricanje zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije u ukupnom trajanju od sedam mjeseci.

I ovaj događaj dobar je povod da ponovno upozorimo sve vozače na odredbu Zakona o sigurnosti prometa na cestama, temeljem koje se vozaču koji je proglašen krivim pravomoćnom odlukom o prekršaju, u odgovarajuću evidenciju upisuju negativni prekršajni bodovi. Usprkos činjenici da u opisanom slučaju 57-godišnjak nema položeni vozački ispit, nakon pravomoćnosti odluka o počinjenim prekršajima, u evidenciju će se se upisati 15 negativnih bodova.

Člankom 286. stavkom 7. Zakona o sigurnosti prometa na cestama propisano je da će se vozaču koji je prije stjecanja prava na upravljanje vozilom u razdoblju od dvije godine prikupio devet negativnih prekršajnih bodova, rješenjem odrediti da ne može podnijeti zahtjev za izdavanje vozačke dozvole na rok od dvije godine. Ujedno, ako se zahtjev ipak podnese u roku od dvije godine, rješenjem će se odbaciti.

(PU međimurska, foto: ilustracija)