VLASNICI OPREZ – DVIJE KRAĐE AUTOMOBILA U JEDNOM DANU

U noći s 27. na 28. prosinca u Čakovcu, ulici Slavka Kolara, nepoznati počinitelj iz dvorišta obiteljske kuće ukrao je nezaključani Fiat Uno, čakovečkih registracijskih oznaka. Uz pomoć ključeva ostavljenih u kontakt bravi počinitelj je automobil stavio u pogon te se odvezao u nepoznatom smjeru.

Materijalna šteta procjenjuje se na više tisuća kuna, a protiv počinitelja podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetniku.

Krađa vozila može se spriječiti nizom samozaštitnih mjera i radnji koje vlasnici i korisnici „limenih ljubimaca“ mogu sami poduzeti.

  • – Kada napuštate vozilo, pa bilo to i na kratko, ugasite motor, izvucite ključ iz kontakt brave, zaključajte vozilo.
  • – Postavite dodatnu zaštitnu bravu za upravljač ili polugu za njegovu blokadu.
  • – Ugradite alarmni uređaj i elektronsku blokadu motora.
  • – Ugradite poluge za blokiranje mjenjača, papučice kočnice, spojke, gasa.
  • – Zatvorite pomoćni krov i sve prozore.
  • – Ne ostavljajte vozilo duže vrijeme na zabačenim i neosvijetljenim lokacijama.
  • – U slučaju uočenog oštećenja brave ili drugih oštećenja koja ukazuju na provalu u vozilo, odmah obavijestite policiju i nemojte ništa dirati da ne uništite tragove koje je ostavio počinitelj.
  • – Kada nadgledate svoje vozilo, pogledajte i susjedovo.

Ujedno, podsjećamo građane na odredbu članka 88. Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Prije nego što napusti vozilo, vozač koji ostavlja vozilo na cesti dužan je poduzeti sve mjere kojima se sprječava da vozilo samo krene s mjesta na kojem je ostavljeno ili da ga neovlaštene osobe stave u pokret (isključiti rad motora, zatvoriti prozore, zaključati vozilo i ključeve uzeti sa sobom i sl.).

Novčanom kaznom u iznosu od 300 kuna kaznit će se za prekršaj vozač ako postupi suprotno odredbi ovoga članka.

U ponedjeljak, 28. prosinca između 6 i 7 sati u Mihovljanu, ulici Ivana Gundulića, nepoznati počinitelj iz dvorišta obiteljske kuće ukrao je nezaključani Daewoo Tico, čakovečkih registracijskih oznaka.

Obilaskom mjesta Mihovljan i okolice, na poljskom putu uz željezničku prugu, policijski službenici pronašli su ukradeno vozilo, koje je u potpunosti izgorjelo. Očevidom u kojem je sudjelovao i inspektor za zaštitu od požara utvrđeno je da je požar prouzrokovan poduzetom ljudskom radnjom.

Materijalna šteta procjenjuje se na više tisuća kuna, a protiv počinitelja podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetniku.

Na području Policijske uprave međimurske evidentirana su dva kaznena djela “teške krađe”:

Između 24. i 28. prosinca u Svetom Martinu na Muri, Dunajskoj ulici, nepoznati počinitelj provalio je u prostorije udruge građana, odakle je ukrao muzičku liniju i nekoliko daljinskih upravljača. Potom je provalio i u obližnje spremište, također u vlasništvu udruge, ali iz njega nije ništa ukrao. Materijalna šteta procjenjuje se na nekoliko tisuća kuna, a protiv počinitelja podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetniku.

U noći s 27. na 28. prosinca u Turčišću, nepoznati počinitelj na šljunčari privatnog poduzeća provalio je u kontejner, odakle je ukrao kućište računala i set nasadnih („gedora“) ključeva. Materijalna šteta procjenjuje se na nekoliko tisuća kuna, a protiv počinitelja podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetniku, javlja http://medjimurska.policija.hr/ (foto: ilustracija)