VIDRA U M. SREDIŠĆU USTRIJELJENA – JAVLJA PU MEĐIMURSKA

U utorak, 10. ožujka, Policijska uprava međimurska zaprimila je obavijest nadležne javne ustanove za zaštitu prirode da je dana 18. veljače ove godine, u polju nedaleko Murskog Središća, pronađena strvina vidre (zaštićena životinjska vrsta).

Razudbom (obdukcija leša životinje) utvrđeno je kako je vidra usmrćena vatrenim oružjem.

O događaju podnijeti će se posebno izvješće Općinskom državnom odvjetništvu u Čakovcu.

Evo što smo o tome pisali:

Jedna uginula vidra pronađena je danas (13.02.2015.) u Murskom Središću iza pilane Tekeli u ulici Marka Kovača. Informaciju o tome kao i fotografiju poslala nam je naša čitateljica R. Kraljić. Europska je vidra iznimno plaha, suzdržljiva životinja koja živi samotnjački i pretežno je aktivna noću. Najviše lovi u močvarnim vodama, gdje u potrazi za hranom prelazi velike udaljenosti i pritom se seli iz jednog u drugi riječni sustav. Tragove im najčešće nalazimo u blatu kraj potoka i rijeka.

Zbog bezobzirnog lova, trovanja i uništavanja njezinog životnog prostora, vidra je danas postala jedna od najugroženijih vrsta sisavaca u srednjoj Europi. Umjetnim uzgojem i ponovnim naseljavanjem pokušava se u novije vrijeme spriječiti izumiranje te vrste.

Određeni zakoni učinili su riječne vidre zaštićenom vrstom u određenim područjima, dok neka imaju utočišta za vidre. Ova utočišta pomažu bolesnim i ozlijeđenim vidrama u njihovom oporavku.