UPLATIO STO TISUĆA KUNA ZA IZMIŠLJENO NASLJEDSTVO, DRAGOVOLJNO PREDALA ORUŽJE

U razdoblju od početka 2013. do rujna 2016. godine, 65-godišnjak s područja Međimurske županije u više navrata putem internetskog bankarstva, nepoznatim osobama (najvjerojatnije s područja jedne od država afričkog kontinenta) uplatio je oko sto tisuća kuna, a sve s ciljem stjecanja više milijunskog nasljedstva.

Pošto do današnjeg dana nije dobio obećani iznos nasljedstva slučaj je prijavio policiji.

Upozoravamo građane da ne nasjedaju ovakvim internetskim prijevarama te da olako ne povjeruju izmišljenom više milijunskom nasljedstvu i potom se upuštaju u sumnjive novčane transakcije jer tako vrlo lako mogu postati žrtve ovakvih i sličnih kaznenih djela.

Osim što možete ostati bez novca, budite osobito pažljivi i kome dajete svoje osobne podatke jer ih netko može zloupotrijebiti, a vi postati žrtva krađe identiteta.

 

U srijedu, 19. listopada policijskom službeniku protueksplozijske zaštite Policijske uprave međimurske, 56-godišnjakinja dragovoljno je predala jednu ručnu bombu, 857 komada streljiva raznog kalibra, 24,5 metara sporogorećeg i detonirajućeg štapina te tri detonatorske kapisle, a koje je pronašla prilikom čišćenja podrumskih prostorija obiteljske kuće. Preuzeto streljivo i eksplozivna sredstva do uništenja pohranjena su u skladištu Policijske uprave međimurske.

Preventivni projekt „Manje oružja, manje tragedija“, kojeg provodi Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s partnerima, a sukladno odredbama Zakona o oružju, omogućuje građanima Republike Hrvatske dragovoljnu i vremenski neograničenu predaju eksplozivnih sredstava, oružja i streljiva.

Dragovoljna predaja se odnosi na sve vrste oružja, a osobito na oružje kategorije A (zabranjeno oružje):

  • – automatsko vatreno oružje, vatreno oružje skriveno u drugim predmetima, vojni projektil s eksplozivnim punjenjem, eksplozivno oružje i njegovi dijelovi, streljiva s probojnim, eksplozivnim ili zapaljivim zrnima, vojno oružje i dr..

Putem besplatne telefonske linije 0800 8892 građani se mogu informirati o dragovoljnoj predaji oružja, a pozivom na broj policije 192 mogu dojaviti informacije o ostavljenom ili pronađenom oružju.

Protiv građana koji prijave i predaju oružje nadležnom tijelu radi predaje NEĆE se pokretani prekršajni niti kazneni postupak.

Građani koji dragovoljno žele predati oružje mogu nazvati broj policije 192. Nakon poziva na njihove kućne adrese uputit će se policijski službenici u civilu s vozilom bez policijskih oznaka, koji će takvo oružje preuzeti i na taj način osigurati anonimnost građana i sigurnu predaju oružja.

U srijedu, 19. listopada u prijepodnevnim satima u Dunjkovcu, Glavnoj ulici, izvršen je očevid požara obiteljske kuće.

Inspektor zaštite od požara Policijske uprave međimurske, utvrdio je kako je uzrok požara proboj topline iz dimnjaka na drvenu stropnu konstrukciju.

Materijalna šteta procjenjuje se nekoliko desetka tisuća kuna,dok će se o događaju ponijeti izvješće nadležnom državnom odvjetniku, javlja PU međimurska, foto: ilustracija)