UČENIK POKUŠAO HAKIRATI E-DNEVNIK

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da je maloljetnik s područja Međimurske županije počinio kazneno djelo neovlaštenog pristupa računalnom sustavu u pokušaju.

Naime, početkom mjeseca rujna mladić je pomoću svog računala pokušao neovlašteno pristupiti računalnom sustavu, odnosno računalnim podacima javne ustanove. Putem Interneta preuzeo je i na računalo instalirao program za skeniranje kako bi pronašao eventualne sigurnosne propuste web aplikacije „e-dnevnik“ (omogućava učenicima i roditeljima pregled ocjena, izostanaka …). Nakon instalacije programa, pokrenuo je njegovu aplikaciju i započeo skeniranje mrežnog prometa na toj web stranici, ali je nakon nekoliko minuta zatvorio aplikaciju i time prekinuo dovršenje skeniranja.

Hrvatski nacionalni centar za rano računalno uzbunjivanje (CERT) detektirao je ovaj pokušaj neovlaštenog pristupa računalnom sustavu te je podnio prijavu Policijskoj upravi međimurskoj. Prema maloljetniku podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetniku, javlja http://medjimurska.policija.hr/  (foto:ilustracija)