UBOJSTVO, RAZBOJNIŠTVO, PROVALA…

U utorak, 13. listopada između 7.30 i 7.40 sati u Nedelišću, Ulici  Matije Gupca, u hodniku obiteljske kuće, 57-godišnjak nakon svađe hladnim oružjem u predjelu vrata zadao je ubodne rane 78-godišnjoj majci, uslijed čega je ona preminula na mjestu događaja.

Tijelo je prevezeno na Odjel patologije Županijske bolnice Čakovec, gdje će se tijekom današnjeg dana, 14. listopada obaviti obdukcija.

Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela „ubojstvo“, 57-godišnjak je uhićen, a nakon provedenog kriminalističkog istraživanja predan je pritvorskom nadzorniku Policijske uprave međimursku. Uz kaznenu prijavu, osumnjičenik će se u zakonskom roku dovesti na saslušanje nadležnom državnom odvjetniku.

U srijedu, 14. listopada na Odjelu patologije Županijske bolnice Čakovec, obavljena je obdukcija nad mrtvim tijelom 78-godišnjakinje, koju je u utorak, 13. listopada u obiteljskoj kući u Nedelišću, Ulici Matije Gupca, hladnim oružjem usmrtio 57-godišnjak.

Obdukcijom je utvrđeno kako je uzrok smrti iskrvarenje.

U utorak, 14. listopada nakon provedenog saslušanja sutkinja istrage Županijskog suda u Varaždinu prihvatila je prijedlog državnog odvjetnika i okrivljeniku odredila istražni zatvor u trajanju najdulje do mjesec dana.

U srijedu, 14. listopada oko 19.40 sati u Kotoribi, Murskoj ulici, 36-godišnjakinja s područja općine Kotoriba, nakon što je na blagajni u trgovini odbila platiti odabranu robu, odgurnula je prodavačicu te joj iz ruku istrgnula vrećicu. Uslijed pucanja vrećice artikli su se rasuli po podu. Prilikom izlaska iz trgovine osumnjičena je ukrala manju količinu raznih artikala.

U događaju prodavačica je lakše ozlijeđena.

Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela „razbojništvo“, 36-godišnjakinja je uhićena.

Kriminalistička istraživanja su u tijeku.

U utorak, 14. listopada između 16 i 17 sati u Cirkovljanu, na Trgu svetog Lovre, parkiralištu ispred dječjeg vrtića, nepoznati počinitelj provalio je u osobni automobil te ukrao torbicu u kojoj se nalazio mobitel, novčanik, novac, osobni dokumenti i bankovne kartice.

Materijalna šteta procjenjuje se na nekoliko tisuća kuna, a protiv počinitelja podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetniku.

Provalne krađe u osobne automobile najčešće se događaju na parkirališnim prostorima, ispred stambenih zgrada, trgovačkih centara, zdravstvenih ustanova i sl. i to u poslijepodnevnim i u večernjim satima.  U većini slučajeva, provalnici podesnim predmetom provaljuju u unutrašnjost vozila te otuđuju novčanike i dokumente vlasnika i korisnika automobila, novac, audio uređaje, mobitele. Svi takvi predmeti ostavljani su na vidljivom mjestu, a znalo se dogoditi da žrtva u novčaniku pored bankovne kartice drži i papirić s zapisanim brojem PIN-a kartice, čime se lopovu olakšava stjecanje i dodatne koristi dizanjem gotovine na bankomatu.

Kako bi se spriječile  provale u vozila i krađe iz vozila, nisu uvijek potrebna značajna novčana ulaganja, već promjena ponašanja i navika tako da se ne privlači pažnja počinitelja i da se na njega ne djeluje poticajno.

POVEĆAJMO SAMOZAŠTITNO PONAŠANJE. KAKO?

  • – prilikom napuštanja vozila zatvarajte i zaključavajte sva vrata i prozore, bez obzira što vozilo napuštate samo na kratko vrijeme;
  • – zatvarajte i zaključavajte krovne prozore, ukoliko ih imate na vozilu;
  • – ne ostavljajte vrijedne predmete u vozilu kao što su torbice, novčanici, aktovke, prijenosna računala, mobitele, fotoaparate, navigaciju, svakako preporučamo da takve vrijedne predmete zaključavate u prtljažnik vozila;
  • – ne ostavljajte vozilo na zamračenom ili pustom mjestu dulje vrijeme bez nadzora, uvijek birajte sigurna parkirališta koja su dobro osvijetljena i frekventna;
  • – ugradite alarmni uređaj ukoliko imate mogućnosti, u većini slučajeva ugrađeni alarm u vozilu odvratiti će počinitelja od namjere;
  • – u slučaju nestanka ili uočenog oštećenja brave ili razbijenog prozora ili drugog oštećenja na vozilu odmah obavijestite policiju na broj192.

Razmislite jeste li nešto od svega navedenog propustili učiniti te time olakšali provalniku posao?

NE OSTAVLJAJTE STVARI U VOZILU, SVE ŠTO JE VIDLJIVO MAMAC JE ZA PROVALNIKA!

 

(http://medjimurska.policija.hr/ (foto: ilustracija)