U prometnoj nesreći u Maloj Subotici ozlijeđen 27-godišnji motociklist

Pozivamo sve sudionike u cestovnom prometu da striktno poštuju prometna pravila i propise kako bi se smanjio broj prometnih nesreća, posebice onih s najtežim posljedicama te time direktno utjecalo na povoljnije i sigurnije stanje u cestovnom prometu

U subotu, 29. lipnja nešto poslije 21 sat u Maloj Subotici dogodila se prometna nesreća u kojoj je ozlijeđen 27-godišnji motociklist.

Nesreća se dogodila u trenutku kada je 40-godišnjak pod utjecajem alkohola (0,97 g/kg) upravljao osobnim automobilom, čakovečkih registarskih oznaka te je obavljao uključivanje u promet s asfaltirane površine ispred poštanskog ureda na kolnik Glavne ulice. Pritom nije propustio sva vozila koja se kreću spomenutom prometnicom zbog čega je u stražnji bočni dio njegova automobila, prednjim dijelom udario motocikl, čakovečke registarske oznake kojim je Glavnom ulicom, pod utjecajem alkohola (0,94 g/kg), upravljao 27-godišnjak. Nakon sudara došlo je do prevrtanja motocikla te pada vozača na kolnik.

Ozlijeđeni motociklist vozilom hitne medicinske pomoći prevezen je u Županijsku bolnicu Čakovec, gdje mu je pružena liječnika pomoć, dok će se ozljede naknadno okvalificirati. Nakon zaprimanje liječničke dokumentacije i utvrđivanja težine zadobivenih ozljeda slijedi pravna kvalifikacija događaja.

Vozačima je vađena krv te je izuzet urin radi analize na apsolutnu koncentraciju alkohola u organizmu.

Skrećemo pažnju svim sudionicima u prometu kako je jedan od glavnih uzroka prometnih nesreće u kojima stradavaju motociklisti, nepoštivanje prednosti prolaska. Također, dodajemo kako je u protekloj godini (2023.) na području Međimurske županije evidentirano 530 prometnih nesreća, dok su u gotovo svakoj petoj nesreći vozači vozila koji su sudjelovali u tim nesrećama, bili pod utjecajem alkohola.

U prvih pet mjeseci ove godine na području naše Županije bilježi se i značajniji porast teško ozlijeđenih sudionika u prometnim nesrećama. U prvih pet mjeseci protekle godine 10 sudionika nesreća zadobilo je teške ozljede, dok je u prvih pet mjeseci ove godine 31 sudionik nesreća teže ozlijeđen (porast od 210 %).

S obzirom na iznijete statističke pokazatelje pozivamo sve sudionike u cestovnom prometu da striktno poštuju prometna pravila i propise kako bi se smanjio broj prometnih nesreća, posebice onih s najtežim posljedicama te time direktno utjecalo na povoljnije i sigurnije stanje u cestovnom prometu.

 

(tekst i foto: PU međimurska)