U PROMETNOJ NESREĆI SMRTNO STRADAO BICIKLIST – VIKEND PROVALE I KRAĐE

U teškoj prometnoj nesreći na državnoj cesti broj 20 između Draškovca i Donjeg Mihaljevca u petak, 26. veljače oko 19 sati preminuo je 78-godišnji biciklist.

Vozač osobnog automobila, čakovečkih registarskih oznaka započeo je pretjecanje bicikla, no nije to učinio na siguran način, konkretno nije se pridržavao dovoljnog razmaka između vozila te je prednjim dijelom automobila naletio na stražnji dio bicikla. Od siline udara biciklist je odbačen na poklopac motora i vjetrobransko staklo, a potom i van kolnika, uz cestovnu kosinu.

Od zadobivenim ozljeda biciklist je nažalost preminuo na mjestu nesreće.

Protiv 56-godišnjeg vozača podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetniku zbog kaznenog djela „Izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu“.

Zbog obavljanja očevida prometne nesreće od 19 sati i 23 minute do 22 sata i 50 minuta promet se odvijao naizmjenično, jednom prometnom trakom uz fizičko upravljanje policijskih službenika.

Usprkos našim apelima i provedenim represivno-preventivnim akcijama usmjerenim upravo prema biciklistima te pješacima, bicikl kojim je upravljao stradali biciklist, nije bio tehnički ispravan. Noću nije imao upaljeno stražnje crveno i prednje bijelo svjetlo, kako je to propisano Zakonom o sigurnosti na cestama. Također, biciklist nije imao reflektirajući prsluk ili reflektirajuću odjeću.

Kako bi se podigla razina sigurnosti najranjivijih sudionika u prometu i ovaj put upućujemo apel biciklistima na potrebu poštivanja spomenutih zakonskih odredbi. Ujedno, sve ostale sudionike u cestovnom prometu upozoravamo da posebnu pozornost obrate upravo prema toj skupini sudionika u cestovnom prometu.  

 

Tijekom proteklog vikenda dogodilo se ukupno šest prometnih nesreća od čega jedna s poginulom osobnom u kojoj je smrtno stradao biciklist, dvije s ozlijeđenim osobama, u kojima su dvije osobe lakše ozlijeđene te tri prometne nesreće s materijalnom štetom.

Greške koje su prethodile prometnim nesrećama su:

  • – nepropisno skretanje – tri prometne nesreće,
  • – nepoštivanje prednosti prolaza – jedna prometna nesreća,
  • – nepropisno pretjecanje – jedna prometna nesreća,
  • – ostale greške – jedna prometna nesreća.

 

 

U noći s 25. na 26. veljače u Domašincu, Glavnoj ulici, nepoznati počinitelj provalio je u kokošinjac, odakle je ukrao kuniće i perad.

Materijalna šteta procjenjuje se na nekoliko tisuća kuna, dok će se protiv počinitelja podnijeti kaznena prijava nadležnom državnom odvjetniku.

Na području Policijske uprave međimurske evidentirana su tri kaznena djela krađe.

Između 1. srpnja prošle godine i 25. veljače ove godine u poljskom predjelu zvanom „Mrzli Broci“, nedaleko Domašinca, nepoznati počinitelj porušio je i potom ukrao osam stabala hrasta, vrijednosti dvadesetak tisuća kuna. Protiv počinitelja podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetniku.

U subotu, 27. veljače oko 2 sata poslije ponoći u Zebanec Selu, u ugostiteljskom objektu nepoznati počinitelj iskoristio je kraću odsutnost vlasnika te mu ukrao mobitel vrijednosti nekoliko tisuća kuna. Protiv počinitelja podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetniku.

U subotu, 27. veljače oko 20 sati u Donjem Kraljevcu, na parkiralištu u Kolodvorskoj ulici, nepoznati počinitelj iz otključanog osobnog automobila ukrao je tzv. „ENC uređaj“, džepni nožić, sunčane naočale i cigarete. Materijalna šteta procjenjuje se na nekoliko tisuća kuna, a protiv počinitelja podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetniku, javlja http://medjimurska.policija.hr/ (foto: ilustracija)