U Podturnu i nedaleko Male Subotice zapaljena suha trava i nisko raslinje

U posljednji 24 sata na području Međimurske županije evidentirana su dva požara suhe trave i niskog raslinja od kojih se jedan proširio i na nasad mlade topole.

Prvi požar evidentiran je jučer (12. ožujka 2020.) oko 13 sati u Podturnu, Maloj Kaniži, predjelu zvanom „Bikovsko“, gdje je za sada na neutvrđen način zapaljena suha trava i nisko raslinje, te je tom prilikom opožarena površina oko 1,5 hektara vlasništvo Hrvatskih šuma, Šumarije Čakovec. Požar su ugasili pripadnici lokalnog dobrovoljnog vatrogasnog društva, dok je u požaru izgori nasad mlade topole, te će se materijalna šteta utvrditi naknadno. Kriminalistička istraživanja se nastavljaju.

 

Drugi požar evidentiran je nešto kasnije, oko 18 sati i 35  minuta u poljskom predjelu između Male Subotice i Svetog Križa, gdje je zapaljeno nisko raslinje i korov na površini oko 150 m². Požar su ugasili vatrogasci lokalnih dobrovoljnih društava, dok požarom nije nastala materijalna šteta.

Dolaskom ljepšeg i toplijeg vremena mnogi naši građani pale korov i nisko raslinje na poljoprivrednim površinama 

Želimo podsjetiti građane da prilikom spaljivanja biljnog otpada na otvorenim prostorima, šumama i poljoprivrednim površinama, posebnu pozornost obrate pri rukovanju vatrom ili lakozapaljivim predmetima, a koji bi mogli izazvati požare. Takvi se požari, ako nisu strogo kontrolirani, zbog nedovoljne pozornosti mogu proširiti na šume, stambene i gospodarske objekte, a ujedno i ugroziti ljudske živote.

Osim direktne materijalne štete prouzročene požarom, gašenje iziskuje angažiranje dodatnih ljudskih i materijalno-tehničkih sredstava zbog čega je potrebno voditi brigu o odgovornom ponašanju. Koristimo priliku, građane uputiti da posebnu pozornost obrate na moguće požare u svojoj  okolini, ali ujedno i na osobe koje bi se s tim mogle dovesti u vezu, kako bi saznanja o tome odmah dojavili policiji na 192.

Upute i savjeti građanima:

 

Spaljivanje korova i biljnog otpada napraviti na za to predviđenim mjestima, u određeno vrijeme, sukladno odredbama Zakona o šumama i Odlukama o spaljivanju korova i biljnog otpada koju donose gradovi, općine ili županije.

Odabrati mjesto na kojem se pali vatra ili se spaljuju grane i ostali biljni otpad na način da bude dovoljno udaljeno od stambenih i drugih objekata, krošanja stabala, kao i od električnih vodova i njihovih stupova kako bi se spriječilo da ih plamen ili iskre ne zahvate.

Tlo na kojem se pali vatra ili se spaljuju grane i otpaci, očistiti od suhe trave i svega onoga što je lakozapaljivo, a  samo mjesto spaljivanja izolirati odnosno očistiti u širini najmanje 5 metara.

Spaljivanju granja i otpadaka biti nazočan, odnosno u svakom trenutku imati kontrolu nad vatrom, a uz sebe odnosno u blizini imati u pripremi sve što je potrebno za početno gašenje eventualnog požara.

Osoba koja je vatru naložila, dužna ju je i pravilno ugasiti.

Tek kad je vatra potpuno ugašena, što je ispravno provjeriti prebacivanjem pepela i polijevanjem vodom, osoba koja ju je prethodno zapalila, a potom na ispravan i siguran način ugasila u potpunosti, smije napustiti to mjesto.

Spaljivanje korova i loženja vatre na otvorenom prostoru za vrijeme vjetra i noću je zabranjeno.

Napominjemo:

Temeljem Zakona o zaštiti od požara, za fizičku osobu koja izazove požar propisana je novčana kazna od 15.000 do 150.000 kuna ili kazna zatvora do 60 dana. Istim je Zakonom propisano da će se osoba koja izazove požar iz nehaja, što je najčešći slučaj kod požara otvorenih prostora, kazniti za prekršaj novčanom kaznom od dvije do 15.000 tisuća kuna.

Istim je Zakonom propisana i novčana kazna u iznosu od 1.000 do 15.000 kuna za prekršaj fizičke osobe koja ne prijavi nastanak požara i ne dostavi sve informacije o požaru.

Osim toga, ovakvim nepromišljenim radnjama građani mogu počiniti i kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, za koje se može izreći kazna zatvora do tri godine, ako je djelo počinjeno iz nehaja, a ako je počinjeno s namjerom, propisana je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina, ovisno o posljedicama.

Savjesnim ponašanjem i brigom za okolinu, smanjuje se mogućnost izbijanja većih požara koji mogu imati tragične posljedice.

(PU međimurska, foto: ilustracija)