U PODBRESTU IZGORJELO SKLADIŠTE – VATRA ZAHVATILA KUĆU I GOSPODARSKU ZGRADU

Po zaprimljenoj dojavi izlazimo na intervenciju – požar kuće u Podbrestu, Kalnička ulica k.br. 48. Dojavu je obavio vlasnik kuće, gospodin Josip Sever preko Centra 112. Izlazimo sa NV1 i četiri člana posade.

 

Već pri benzinskoj postaji Petrol Svetoga Križa vidimo plamenu buktinju u pravcu Podbresta. Dolaskom na mjesto događaja utvrđujem da gori kuća u dvorištu. Ista je gotovo cijela u plamenu. Požar se proširio iz prizemlja na kat i zahvatio krovište koje je već bilo u razbuktaloj fazi.

 

Kuća je dimenzija cca. 16×20 metara. Sa desne strane, gledajući iz smjera ulaska u dvorište, požar je već zahvatio i susjedni gospodarski objekt koji se cijelom dužinom proteže uz goreću kuću. Do same kuće nalazi se i osobni automobil koji smo odmah pomaknuli u sigurnu zonu.

 

Prvim mlazom vode gasimo i štitimo susjedni objekt, a drugim mlazom gasimo čeonu stranu objekta u požaru. Na gašenje se poziva i DVD Podbrest (odmah po izlasku), a dolaskom na poprište i DVD Mala Subotica i DVD Prelog.

 

U razgovoru sa vlasnikom objekta doznajem da se radi o poslovnom prostoru, dućanu i skladištu razne vrste robe – najvište crne tehnike, tekstila, igračaka. Kuća je maksimalno ispunjena spomenutom vrstom robe. I prizemlje i kat, kao i skladište iza kuće, a sve povezano u jednu cjelinu sa gorućim objektom.

 

Dolaskom članova DVD-a Podbrest, oni preuzimaju gašenje i štićenje susjednog objekta desno, a mi selimo mlaz vode iza kuće, spašavajući prije spomenuto skladište. Roba u njemu je u potpunosti spašena, iako je požar već prodirao u unutrašnjost.

 

Dolaze i članovi DVD-a Mala Subotica i Prelog. Vatrogasci iz Preloga povlače jedan mlaz sa susjednog lijevog dvorišta (DVD Podbrest je u susjednom desnom dvorištu), a DVD Mala Subotica povlači jedan mlaz s čeone strane.

 

 

Na taj način dobivamo sveobuhvatnu navalu sa pet mlaza vode. Požar usprkos tome prijeti urušenju krova što se u jednom trenutku na stražnjem dijelu objekta i dogodilo. Krovište je podaskano i prekriveno šindrom, a sa donje strane prekriveno knaufom i slojem kamene vune. Na požar dolazi i Zapovjednik postrojbe, a nedugo nakon i njegov Zamjenik.

 

U pomoć se poziva AL kako bismo požar mogli gasiti i iz zraka, budući da ulazak u objekt još nije moguć. Nakon dolaska AL i aktivnog gašenja sa svih pet mlazova, požar počinje jenjavati da bismo ga u 4 sata ujutro stavili pod nadzor.

 

Time je omogućena i unutarnja navala, sa čeone i stražnje strane, pa požar polako i sigurno privodimo kraju. Blizina podzemnih hidranata nam osigurava dovoljno vode, a u objektu nema plinskog priključka, kao ni električne energija koja je iskopčana.

 

Nazočni su i djelatnici Policijske uprave međimurske. Pozvana smjena je u pripremi.  Na mjesto požara se kombijem doprema kompresor za punjenje izolacijskih boca sa zrakom – uspostavlja se svojevrsna banka zraka.

 

Nakon što je požar stavljen pod nadzor, obavljamo pospremu i postupno se sva vozila vraćaju u postrojbu.  NV1 ostaje zadnji, sve do predaje zaduženja DVD-ima. Povratak u postrojbu oko 4:30 sati.

 

(izvješće i foto JVP Čakovec)

požar 2