U Kuršancu iz teretnog vozila ukraden navigacijski uređaj i novac, a u Čakovcu bicikl

U noći s 20. na 21. ožujka, u Kuršancu, Ulici Zrinskih, u dvorištu obiteljske kuće nepoznati počinitelj je ukrao navigacijski uređaj iz otključanog teretnog vozila nakon čega je provalio u pretinac vozila te ukrao novac.

Materijalna šteta procjenjuje se na nekoliko tisuća kuna, dok će se protiv počinitelja podnijeti kaznena prijava nadležnom državnom odvjetniku.

Kako bi se spriječile provale u vozila i krađe iz vozila, nisu uvijek potrebna značajna novčana ulaganja, već samo promjena ponašanja i navika, tako da se ne privlači pažnja počinitelja te da se na njega ne djeluje poticajno.

POVEĆAJMO SAMOZAŠTITNO PONAŠANJE. KAKO?

 • zatvarajte i zaključavajte sva vrata i prozore na automobilu kad napuštate isti, pa bilo to i na kratko vrijeme,
 • zatvarajte i zaključavajte krovne prozore, ukoliko ih imate na vozilu,
 • ne ostavljajte vrijedne predmete u vozilu, kao što su torbice, novčanici, aktovke, prijenosna računala, mobitele, fotoaparate, navigaciju, te ih ne pospremajte u prtljažnik vozila – možda potencijalni počinitelj promatra vašu radnju,
 • ne ostavljajte vozilo na zamračenom ili pustom mjestu dulje vrijeme bez nadzora, uvijek birajte sigurna parkirališta koja su dobro osvijetljena i frekventna,
 • ugradite alarmni uređaj ukoliko imate mogućnosti, isti će u većini slučajeva odvratiti počinitelja u namjeri,
 • u slučaju nestanka ili uočenog oštećenja brave ili razbijenog prozora ili drugog oštećenja na vozilu odmah obavijestite policiju na broj 192.

NE OSTAVLJAJTE STVARI U VOZILU, SVE ŠTO JE VIDLJIVO MAMAC JE ZA PROVALNIKA!

U srijedu 21. ožujka, u popodnevnim satima, u Čakovcu iz stalka za bicikle u Ulici Vladimira Nazora, nepoznati počinitelj je ukrao zaključani bicikl.

Materijalna šteta procjenjuje se na nekoliko tisuća kuna, dok će se protiv počinitelja podnijeti kaznena prijava nadležnom državnom odvjetniku.

I ovom prilikom podsjećamo da Policijska uprava međimurska trenutno ima nekoliko desetaka pronađenih bicikala kojima su vlasnici nepoznati. Njih se najčešće pronalazi odbačene na raznim mjestima, a nisu prijavljeni kao ukradeni.

Ovom prilikom pozivamo građane kojima su ukradeni bicikli, a propustili su krađu prijaviti, da svakodnevno mogu doći u najbližu policijsku postaju i prijaviti ukradeni bicikl i provjeriti nalazi li se njihov bicikl među pronađenima.

Također, pronađeni bicikli mogu se pogledati na internetskim stranicama Policijske uprave međimurske, na poveznici/linku http://medjimurska.policija.hr/MainPu.aspx?id=124810 i internetskim stranicama Policijske uprave varaždinske http://varazdinska.policija.hr/MainPu.aspx?id=271245 .

U gradu Čakovcu na parkiralištu kod bivšeg MTČ-a na Trgu Republike, na prijedlog Vijeća za prevenciju Grada Čakovca, Grad Čakovec je uredio je posebno parkiralište za bicikle, gdje građani mogu sigurno i pod video-nadzorom u vremenu od 7.00 do 19.00 sati ostaviti svoje bicikle. Parkiranje se za bicikliste se ne naplaćuje, te pozivamo građane kako bi njihovi bicikli bili sigurni da koriste ovo parkiralište.

SAVJETI GRAĐANIMA – KAKO ZAŠTITI SVOJ BICIKL OD KRAĐE

 • bicikl ostavljajte na vidljivoj, osvijetljenoj i sigurnoj lokaciji,
 • kad kupujete novi bicikl, zabilježite tvornički broj njegova okvira (serijski broj okvira nalazi se ukucan u okvir negdje s donje strane pogona ili na nekom manje vidljivom mjestu), a račun čuvajte dok god je bicikl u prometu,
 • ako na okviru bicikla nema broja, napravite sami oznaku ili više njih na okviru bicikla, tako da postane unikatan kako bi ga mogli prepoznati i nakon mogućeg ponovnog bojanja,
 • zapišite dijelove, komponente i ako imate prednji amortizer i njegov serijski broj (jer je i to ‘na cijeni’),
 • fotografirajte bicikl,
 • zaključajte bicikl zaštitnim lancem, ne koristite jeftine lance i lokote s četveroznamenkastim šiframa koje kradljivci mogu lako prepiliti ili razbiti, nego spiralnu ili čeličnu sajlu s bravom,
 • ako niste u blizini parkirališta namijenjenog biciklima, svoje prijevozno sredstvo na dva kotača možete vezati za stablo ili čvrsti, metalni predmet, poput stupa ili ograde tako da obuhvatite i ramu bicikla,
 • ne ostavljajte alat u torbicama na biciklu, mogao bi dobro poslužiti kradljivcu,
 • ne ostavljajte bicikl bez nadzora na vidljivim i lako dostupnim mjestima, posebno noću,
 • zaključavajte ulazna vrata stubišta ili objekta gdje stanujete i gdje ostavljate bicikl, bez obzira na to koliko vas dugo neće biti. Povremeno obilazite to mjesto,
 • ne kupujte jeftine bicikle od neovlaštenih i nepoznatih osoba,
 • ne zaboravite razgovarati sa svojom djecom o ovom problemu i uputite ih na odgovorno ponašanje prema njihovu biciklu.

Krađu treba odmah prijaviti policiji!

Ukradu li vam bicikl, krađu prijavite u vašoj policijskoj postaji. Pritom navedite točnu lokaciju krađe, opis bicikla, kao i sve ostale važne pojedinosti (serijski brojevi, naljepnice iz servisa itd.)

(http://medjimurska.policija.hr, foto: Ilustracija)