U ALKOHOLNOJ KOMI VOZIO BEZ VOZAČKE I POKOSIO DVIJE PJEŠAKINJE

U četvrtak, 8. listopada oko 20.05 sati u Donjoj Dubravi, na Trgu Republike, dogodila se prometna nesreća u kojoj 46-godišnji vozač osobnog automobila čakovečkih registarskih oznaka, pod utjecajem alkohola od 3.42 g/kg, te u vrijeme dok mu je vozačka dozvola oduzeta, brzinu kretanja vozila nije prilagodio vidljivosti i prometnoj situaciji. Zbog toga je vozilom udario u 35-godišnju pješakinju, a potom je vozilom okrznuo 56-godišnju pješakinju, koje su se uz rub kolnika kretale jedna kraj druge. Nakon udara 35-godišnja pješakinja oborena je na kolnik.

 

 

Vozilom hitne medicinske pomoći u Županijsku bolnicu Čakovec prevezena je ozlijeđena 35-godišnjakinja. Liječničkim pregledom utvrđeno da je lakše ozlijeđena. U događaju 56-godišnjakinja nije ozlijeđena.

Zbog visokog stupnja alkoholiziranosti vozaču je određena mjera privremenog smještaja u posebnu prostoriju do otrežnjenja.

Protiv vozača podnijet će se Optužni prijedlog Prekršajnom sudu u Čakovcu.

 

 

Opasnosti koje vrebaju kod vožnje pod utjecajem alkohola

 

Kako bi se smanjio broj vozača koji pod utjecajem alkohola sudjeluju u prometu na cestama i pri tom čine prometne prekršaje uslijed kojih se događaju prometne nesreće, apeliramo na sve vozače motornih vozila da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti.       

 

Uživanjem alkoholnih pića umanjuju se psihičke i fizičke sposobnosti vozača, tako da vozači više nisu sposobni za sigurno sudjelovanje u prometu. Pod utjecajem alkohola produžuje se i reakcijsko vrijeme vozača, uslijed čega se produžuje i zaustavni put vozila. Raste i broj neispravnih radnji i pogreški. Svaka, pa i najmanja količina alkohola u krvi vozača ima negativni utjecaj na vozačke sposobnosti. S porastom koncentracije apsolutnog alkohola u krvi vozača, uvelike se povećava mogućnost događanja prometnih nesreća i stradavanja osoba u prometu.

 

Alkohol je na žalost, vrlo čest „suputnik“ vozača koji izazivaju prometne nesreće, te upozoravamo sve vozače motornih vozila na određene zakonske odredbe kao i pravila ponašanja, štetnost samog alkohola te utjecaj istog na sposobnosti upravljanja vozilima.

 

Zakon o sigurnosti prometa na cestama propisuje da profesionalni vozači, instruktori vožnje i mladi vozači ne smiju upravljati vozilom ako u organizmu imaju alkohola ili opojnih droga. Svi ostali vozači, smiju imati do 0,5 promila alkohola u krivi za vrijeme upravljanja vozilom.

 

 Preporučujemo vozačima, da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima, odnosno da u društvu u kojem se nalaze odrede osobu koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu da upravlja vozilom, a koja neće konzumirati alkoholna pića. Ukoliko ne postoji ta opcija, savjetujemo da se upravljanje vozilom prepusti osobi koja nije pod utjecajem alkohola i posjeduje valjanu vozačku dozvolu ili da se koriste usluge taksi službe odnosno javnog prijevoza, javlja http://medjimurska.policija.hr/ (foto: ilustracija)