Trojica napadača na policijske službenike osumnjičena za kaznena djela prisile prema službenim osobama te uz kaznenu prijavu predana pritvorskom nadzorniku

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je kako su 20-godišnjak, 26-godišnjak i 47-godišnjak počinili kaznena djela prisile prema službenim osobama (policijskim službenicima) te su uz podnijetu kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu, predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave međimurske

Jučer, 28. lipnja od ranih jutarnjih sati Operativno-komunikacijski centar Policijske uprave međimurske zaprimio je više dojava o raznim događajima u naselju Parag, od narušavanja javnog reda i mira tučnjavom te puštanjem glasne glazbe do obiteljskog nasilja. Na dojavu o narušavanju javnog reda i mira puštanjem glazbe, zaprimljenoj u 12:50 sati, u naselje Parag upućeni su policijski službenici Policijske  postaje Čakovec.

Dolaskom na mjesto događaja i provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je kako je 47-godišnjak, pod utjecajem alkohola, na dvorištu  kuće narušavao javni red i mir puštanjem glasne glazbe. Tijekom postupanja policijske službenike počeo je vrijeđati 20-godišnji ukućanin. Pošto se oglušio na upozorenja i naredbe da prestane s činjenjem prekršaja, policijski službenici su nad njime uporabili sredstva prisile. U tom trenutku iz kuće izlazi spomenuti 47-godišnjak te prevrće stol ispunjen alkoholnim pićima i počinje fizički nasrtati na policijske službenike. Kako bi odbili napad policijski službenici upotrijebili su sredstva prisile prema 47-godišnjaku (raspršivač s nadražujućom tvari). Opisanu situaciju iskoristio je 20-godišnjak te u namjeri da se oslobodi zahvata za privođenje, napao je policijskog službenika tako što ga je glavom udario u  glavu, a potom uspijeva pobjeći s mjesta događaja. Ujedno, s namjerom da oslobodi 47-godišnjaka, u sprečavanje policijskih službenika u obavljanju njihovog službenog zadatka, uključio se i 26-godišnji ukućanin, koji je pritom povlačio te naguravao policijske službenike.

Usprkos okupljanju većeg broja građana na mjestu događaja, koji su glasno negodovali te je postojala opasnost od veće eskalacije sukoba, policijski službenici uspijevaju privesti dvojicu 26-godišnjaka te 47-godišnjaka u policijsku postaju na kriminalističko istraživanje.

Na mjesto događaja upućene su i dodatne policijske snage koje ubrzo pronalaze odbjeglog 20-godišnjaka te ga privode u policijsku postaju na kriminalističko istraživanje, nakon čega se situacija u Paragu smiruje. Alkotestiranjem svih privedenih utvrđeno je kako su pod utjecajem alkohola.

U opisanom događaju policijski službenik kojeg je napao 20-godišnjak zadobio je tešku ozljedu glave te mu je liječnička pomoć pružena u čakovečkoj bolnici.

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je kako su 47-godišnjak i 20-godišnjak počinili prekršaje iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira (puštanje glasne glazbe i vrijeđanje policijskih službenika) te će se protiv njih podnijeti optužni prijedlog Prekršajnom odjelu Općinskog suda u Čakovcu.

Ujedno, istraživanjem je utvrđeno kako su 20-godišnjak, 26-godišnjak i 47-godišnjak počinili kaznena djela prisile prema službenim osobama (policijskim službenicima) te su uz podnijetu kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu, predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave međimurske.

(PU međimurska, foto: ilustracija)