TEŠKE PROMETNE NESREĆE SA SMRTNIM POSLJEDICAMA

Na području Policijske uprave međimurske zabilježene su dvije teške prometne nesreće:

U petak, 15. siječnja oko 17.30 sati na autocesti A4 (Goričan – Zagreb) u visini naselja Mala Subotica dogodila se teška prometna nesreća u kojoj je smrtno stradao državljanin Bosne i Hercegovine. Naime, 60-godišnji vozač osobnog automobila nacionalnih oznaka Bosne i Hercegovine, nije se pridržavao potrebnog razmaka između vozila te je zbog toga vozilom udario u stražnji dio osobnog automobila zagrebačkih registracijskih oznaka, a kojim je upravljao 52-godišnji vozač. Uslijed siline udara osobni automobil 52-godišnjaka odbačen je u zaštitnu ogradu nadvožnjaka autoceste. Nekoliko minuta kasnije, 54-godišnji vozač kombi vozila zagrebačkih oznaka zbog neprilagođene brzine osobinama ceste i trenutnoj vidljivosti (uspon na nadvožnjak, noć, prethodna prometna nesreća) udario je prednjim dijelom vozila u stražnji kraj osobnog vozila bosansko-hercegovačkih registarskih oznaka, a koje je nakon prethodne nesreće ostalo stajati na prometnoj traci. U trenutku naleta kombi vozila na stražnjem sjedištu osobnog automobila nalazio se 60-godišnji državljanin Bosne i Hercegovine. Uslijed siline udara osobni automobil odbačen je u zaštitnu ogradu nadvožnjaka, dok se kombi prevrnuo na lijevu bočnu stranu.

Na mjesto događaja izašle su dvije ekipe hitne medicinske pomoći i vatrogasci te cestarska ophodnja autoceste, te su sudjelovali u izvlačenju unesrećenog iz vozila, a potom i njegovog prijevoza do Županijske bolnice Čakovec.

U 20,25 sati od zadobivenih ozljeda preminuo je 60-godišnji državljanin Bosne i Hercegovine.

Liječničkim pregledom utvrđeno je da su ostali sudionici u prometnoj nesreći lakše ozlijeđeni.

Protiv 54-godišnjeg vozača podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetniku zbog počinjenja kaznenog djela „Izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu“.

Sve sudionike prometnih nesreća na autocestama upozoravamo da odmah nakon nesreće po mogućnosti sklone vozila s prometnih traka, odnosno ako to nije moguće da mjesto događaja na dovoljnoj udaljenosti propisno i vidljivo označe, kako bi druge sudionike upozorili na prometnu nesreću. Svakako, potrebno je da se sve osobe  sklone s prometnih traka, kako na njih ne bi naletjela druga vozila. 

U nedjelju, 17. siječnja oko 12 sati u Donjem Mihaljevcu, na raskrižju Čakovečke i Dravske ulice, dogodila se prometna nesreća u kojoj je 27-godišnji vozač osobnog automobila čakovečkih registracijskih oznaka, pod utjecajem alkohola, obavljao pretjecanje, a da se prethodno nije uvjerio da to može učiniti na siguran način. Zbog toga je vozilom udario u stražnji dio osobnog automobila čakovečkih registracijskih oznaka  s kojim je ispred njega u istom smjeru upravljao 29-godišnji vozač, a koji je već započeo skretanje u Dravsku ulicu. Nakon udara oba vozila sišla su izvan kolnika, dok se vozilo    29-godišnjaka prevrnulo na krov.

Vozilom hitne medicine pomoći u Županijsku bolnicu Čakovec prevezeni 29-godišnji vozač te 28 i 27-godišnji putnici iz njegovog vozila, gdje je utvrđeno da je vozač teže ozlijeđen, dok su putnici lakše ozlijeđeni.

Naknadno su liječničku pomoć zatražili i 27-godišnji vozač, koji je skrivio prometnu nesreći i 27-godišnji putnik iz njegova vozila te je utvrđeno da su lakše ozlijeđeni.

U vremenu od 12.40 sati do 13.55 sati kolnik državne ceste broj 20, (Čakovečka ulica) bio je zatvoren za sav promet te se odvijao obilaznim pravcima.

Protiv 27-godišnjeg vozača podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetniku zbog počinjenja kaznenog djela „Izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu“.

(http://medjimurska.policija.hr/, foto: ilustracija)