Teške krađe i krađe tijekom proteklog produženog Uskrsnog vikenda

 

Na području Policijske uprave međimurske tijekom proteklog produženog vikenda, između 15. i 18. travnja 2022. godine, evidentirano je pet teških krađa i četiri krađe. Materijalna šteta se u sve četiri krađe procjenjuje na više od 1.000 kuna.

 

Izdvajamo tešku krađu i krađu:

1) Između 2. i 16. travnja 2022. godine u Novakovcu, Brodarskoj ulici nepoznati je počinitelj provalio u obiteljsku kuću odakle je ukrao televizor i raznu odjeću. Potom je provalio u podrumske prostorije odakle je ukrao razni ručni alat te pronašao originalni ključ kojim je otključao garažu i iz nje ukrao traktor i kosilicu.

Materijalna šteta procjenjuje se na nekoliko desetaka tisuća kuna.

2) U subotu, 16. travnja 2022. godine u Kuršancu, Cvjetnoj ulici, nepoznati počinitelj je iz otključanog kombi vozila ukrao novčanik s novcem.

Materijalna šteta procjenjuje se na nekoliko tisuća kuna.

Krađe iz vozila u današnje vrijeme predstavljaju jednu od omiljenih meta počinitelja kaznenih djela. Ključevi vozila, torbice, novčanici, mobiteli i drugi vrijedni predmeti, koje građani ostavljaju na vidljivim mjestima u otključanim ili zaključanim vozilima često predstavljaju dodatnu motivaciju počiniteljima za izvršenje krađe.

Na temelju dosadašnjih iskustava i poznajući stilove te navike kradljivaca, savjetujemo građanima da i sami poduzmu određene samozaštitne mjere i radnje kako ne bi postali žrtve ovih kaznenih djela.

Neke od samozaštitnih mjera koje možete poduzeti i sami:

  • kad napuštate vozilo, pa bilo to i na kratko, ugasite motor, izvucite ključ iz kontakta i zaključajte vozilo,
  • ne ostavljajte ključeve i dokumente u vozilu,
  • ugradite alarmni uređaj ili elektronsku blokadu motora,
  • postavite dodatnu zaštitnu bravu ili polugu za blokadu upravljača,
  • u vozilu ne ostavljajte vrijedne predmete na vidljivom mjestu,
  • sva vrata i poklopac prtljažnika uvijek zaključavajte,
  • ne ostavljate vozilo na zamračenom ili pustom mjestu dulje bez nadzora,
  • prilikom uočavanja bilo kakvih sumnjivih događaja ili osoba neobičnog ponašanja u blizini vašeg doma ili poslovnog prostora, ne dvojite već odmah prijavite policiji na broj 192.

Više o prevenciji i samozaštitnim mjerama možete saznati na internetskim stranicama Policijske uprave međimurske i Ministarstva unutarnjih poslova.

 

Protiv počinitelja podnijet će se kaznene prijave nadležnom državnom odvjetništvu.

(PU međimurska, foto: ilustracija)