ŠEF MEĐIMURSKOG SDP-a ŠVERCAO DEVIZE – NIJE MU POMOGAO NI ANTE GOTOVINA

PREDSJEDNIKU skupštine Međimurske županije i čelniku tamošnjeg SDP-a Mladenu Novaku pripadnici Granične policije BiH oduzeli su skoro 74.000 eura potkraj protekloga tjedna koje je nezakonito pokušao unijeti u Hrvatsku, izvijestili su u utorak mediji u BiH, dok je Granična policija navela samo njegove inicijale (M.N.) i godinu rođenja.

Po obavijesti iz Granične policije BiH, njezini pripadnici iz Gradiške na sjeveru BiH otkrili su 13. prosinca, prilikom izlaza iz Bosne i Hercegovine na Međunarodnom graničnom prijelazu Gradiška, neprijavljenih 73.945 eura. Novac je otkriven u unutrašnjosti vozila prilikom granične kontrole vozila marke Passat, hrvatskih registracijskih oznaka, kojim je upravljao M. N. (1960.), državljanin Republike Hrvatske, naveli su iz Granične policije. Navodi se također da je novac privremeno oduzet te ustupljen nadležnom inspektoratu jer je vlasnik prekršio Zakon o deviznom poslovanju.

Mediji u Mostaru, pozivajući se na izvore u Graničnoj policiji, navode da je 53-godišnjak Mladen Novak, aktualni predsjednik Skupštine Međimurske županije, koji je i uspješan poduzetnik i vlasnik informatičke tvrtke te da je upravljao vozilom u kojemu je pronađen veći iznos eura. Novak je nedavno pobijedio i u stranačkoj utrci za šefa međimurskog SDP-a.

Nije znao da ne smije s toliko novca preko granice?

Novak kaže da  nije znao da postoji ograničenje za prenošenje gotovine preko granice. Novak je u telefonskoj izjavi Hini kazao da se trenutno nalazi u Banja Luci gdje rješava “papirologiju”, izrazivši uvjerenje da će mu oduzeti novac biti vraćen. Najavio je da će iza 15 sati dati izjavu za medije i objasniti cijelu situaciju.

– Govoreći o tome da je u Hrvatskoj poznat kao ugledan poslovni čovjek i političar, iz kaputa je izvadio neku zahvalnicu koju mu je, kako je rekao, osobno potpisao Ante Gotovina. Kada je, ipak, shvatio da mu novac neće biti vraćen do okončanja istrage o njegovu podrijetlu, on je nakon nekoliko sati provedenih u prostorijama Granične policije, vidno ljutit, sjeo u automobil i otputovao u Hrvatsku – kažu očevici.

Potpredsjednik međimurskog SDP-a Anđelko Nagrajsalović nije Hini želio komentirati taj događaj, rekavši kako ne raspolaže s dovoljno informacija

 

“Radi se o privatnoj stvari”

No, Mario Moharić, također potpredsjednik SDP-ove međimurske županijske organizacije, za HTV-ov podnevni Dnevnik je rekao kako se, po informacijama kojima raspolaže, radi o privatnoj posudbi novca, odnosno o potpuno privatnoj stvari.

“Koliko ja imam informacije, novac nije bio skriven. Radi se o prekršaju, radi se o posudbi novca, a koje će konotacije biti poslije toga to ćemo vidjeti. Ja za sada ne vidim neki bitni problem”, kazao je Moharić.

Novak je vlasnik uspješne informatičke tvrtke C-Lab i suvlasnik još nekih, a član je SDP-a od 1997. godine. Predsjednik je Skupštine Međimurske županije, a na unutarstranačkim izborima u listopadu ove godine međimurski SDP-ovci izabrali su ga za predsjednika županijske organizacije stranke. U politiku i stranku uključila mu se i supruga Ivanka, koja je na svibanjskim lokalnim izborima izabrana za zamjenicu načelnice najveće međimurske općine Nedelišće.

Novac je privremeno oduzet te ustupljen nadležnom inspektoratu, jer je vlasnik prekršio Zakon o deviznom poslovanju. (http://www.index.hr/)