Rezultati akcije „Nadzor teretnih automobila i autobusa“, teško ozlijeđen vozač mopeda

Između 14. i 20. svibnja policijski službenici Policijske uprave međimurske proveli su operativnu akciju „Nadzor teretnih automobila i autobusa“. Ova akcija usklađena je s akcijama Europske unije za 2018. godinu, a sukladno navedenom terminu provodila se na području svih policijskih uprava u Republici Hrvatskoj.

Tijekom akcije izvršena je kontrola 72 teretnih automobila i devet autobusa, gdje je kod vozača teretnih automobila utvrđeno 56, a kod vozača autobusa 11 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama i Zakona o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prijevozu, i to:

1) teretni automobili

jedan prekršaj prekoračenja brzine

dva prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa,

24 prekršaja tahografa,

šest prekršaja vremena upravljanja,

11 prekršaja pretovara vozila,

tri prekršaja neosiguranog tereta,

devet ostalih prometnih prekršaja.

2) autobusi

tri prekršaja prekoračenja brzine

jedan prekršaj nekorištenja sigurnosnog pojasa,

jedan prekršaja tahografa,

dva prekršaja tehničke ispravnosti,

četiri ostalih prometnih prekršaja.

U utorak, 15 svibnja od 8 do 14 sati, akcija se ciljano provodila u suradnji s Policijskom upravom varaždinskom, gdje je izvršena kontrola 23 teretna automobila i tri autobusa, gdje kod vozača teretnih automobila utvrđeno 27 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama i Zakona o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prijevozu, dok kod vozača autobusa nisu utvrđeni prekršaji, i to:

teretni automobili

jedan prekršaj nekorištenja sigurnosnog pojasa,

12 prekršaja tahografa,

dva prekršaja vremena upravljanja,

tri prekršaja pretovara vozila,

tri prekršaja neosiguranog tereta,

šest ostalih prometnih prekršaja.

Policijska uprava međimurska je u utorak, 22. svibnja zaprimila bolničku prijavu Županijske bolnice u Čakovcu za 59-godišnjaka sa šireg područja grada Čakovca koji je  u prometnoj nesreći zadobio tešku tjelesnu ozljedu.

Naime, u utorak, 15. svibnja oko 6.25 sati u Čakovcu na raskrižju ulica Rudolfa Steinera i Sajmišne, dogodila se je prometna nesreća u kojoj 21-godišnji vozač osobnog automobila čakovečkih registarskih oznaka dolaskom do ceste s prednošću prolaska nije propustio sva vozila koja se kreču tom cestom. Zbog toga je u njegovo vozilo udario moped čakovečkih registracijskih oznaka, s kojim upravljao 57-godišnji vozač. Nakon udara došlo je do prevrtanja mopeda i pada vozača na  kolnik. Vozač mopeda je vozilom hitne medicinske pomoći prevezen u Županijsku bolnicu u Čakovcu.

Vozač mopeda je za vrijeme vožnje na glavi nosio propisanu i uredno pričvršćenu zaštitnu kacigu.

Protiv 21-godišnjaka podnosi se kaznena prijava zbog počinjenog kaznenog djela “izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu”, javlja http://medjimurska.policija.hr (foto rt, ilustracija)