Razbojništvo u Murskom Središću – tražili čašu vode, a zatim pokušali opljačkati 85-godišnjaka

U nedjelju, 7. studenoga 2021. godine u poslijepodnevnim satima u Murskom Središću dvoje nepoznatih počinitelja su počinili kazneno djelo Razbojništvo.

Naime, nepoznati počinitelji su došli do obiteljske kuće 85-godišnjaka i tražili ga vode, nakon čega ih je pustio u kuću. Potom su uz prijetnju tražili da im da nekoliko desetaka kuna, što je i učinio.

Nakon toga su ga fizički napali i uz prijetnju oštrim predmetom zatražili više novaca. S obzirom da kod sebe više novac nije imao, počinitelji su ispremetali prostorije kuće i udaljili se u nepoznatom smjeru. Oštećeni u događaju nije zadobio ozljede.

Materijalna šteta procjenjuje se na nekoliko stotina kuna.

Policija raspolaže opisom počinitelja; mladić i djevojka starosti između 15 i 20 godina, srednje tjelesne građe i visine oko 165 centimetara.

            Molimo građane da ukoliko raspolažu s korisnim informacijama uz zajamčenu anonimnost da izvijeste policiju pozivom na broj 192, putem elektroničke pošte [email protected]  ili mogu osobno pristupiti u prostorije najbliže policijske postaje.

Protiv počinitelja kaznenih djela podnijet će se kaznene prijave nadležnom državnom odvjetništvu.

 

Kako građani ne bi postali žrtve ovakvih i sličnih kaznenih djela savjetujemo:

  • ne puštajte nepoznate osobe u svoje domove, a da se prethodno pouzdano ne uvjerite o kome je riječ;
  • ne nasjedajte na upornost nepoznatih osoba koje vam po svaku cijenu žele ući u dom pod izlikom, primjerice “bolesti”, nuđenja na prodaju “po povoljnim cijenama” raznih predmeta (knjiga, posteljine, suđa, kućanskih uređaja i dr.), traženja milostinje, vode i sličnog – jer se izlažete riziku;
  • ako se osoba predstavi kao službena, tražite od nje na uvid službenu iskaznicu koju su sve osobe koje službeno postupaju dužne imati i dati vam na uvid;
  • kad ste sami u stanu ili kući ne stavljajte to do znanja sumnjivim osobama te zamolite susjeda da vas povremeno obiđe;
  • ukoliko su se sumnjive osobe dovezle automobilom zapišite registracijsku oznaku vozila te njegovu boju, marku i druge karakteristične detalje vozila;
  • pokušajte upamtiti čim više detalja, odnosno izgled osobe, odjeću, visinu, govor, specifično obilježje na tijelu (madež, tetovaža..)
  • posumnjate li u osobe koje vam dolaze, a posebice ako je riječ o počinjenju kakvog kaznenog djela, ODMAH obavijestite policiju na broj “192” !

(PU međimurska, foto: rt, ilustracija)