PUTEM INTERNETA KUPIO NEPOSTOJEĆE TRAKTORE U ENGLESKOJ – PROVALIO U KUĆU I UKRAO PERILICU RUBLJA

Početkom veljače, 53-godišnjak s područja Međimurske županije, putem internetske stranice specijaliziranog engleskog poduzeća za prodaju traktora te u komunikaciji putem telefona i e-pošte s osobom koja se predstavljala kao zaposlenik poduzeća, dogovorio je kupnju dva poljoprivredna traktora. Nakon postignutog dogovora oko cijene putem Internet bankarstva uplatio je avans od oko 60 tisuća kuna te uputio kamion u Devon (Engleska) kako bi preuzeo traktore. Dolaskom na adresu isporuke nije pronađeno poduzeće koje bi se bavilo prodajom traktora zbog čega je kupac zaključio da je prevaren te je odlučio događaj prijaviti policiji. Od 53-godišnjaka zaprimljena je kaznena prijava te se kriminalistička istraživanja nastavljaju.

Upozoravaju se građani da prije sklapanja ovakvih ili sličnih kupovina, prethodno dobro provjere s kim stupaju u poslovni odnos, posebice ako se radi o prvom poslovnom kontaktu. Dobar način provjere poduzeća s kojim sklapate poslovnu suradnju, svakako je putem sudskog registra poslovnih subjekata, kojeg imaju države članice Europske unije, kao i druge europske zemlje. U Republici Hrvatskoj takav registar oformilo je Ministarstvo pravosuđa. Kvalitetan način provjere je i onaj putem ranijih kupaca, koji su poslovali s poslovnim subjektom od vašeg interesa.     

Značajno upozorenje da bi se moglo raditi o prijevari, svakako je nerazmjerna cijena neke robe ponuđene putem internetskog oglasnika u odnosu na onu tržišnu.

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da je 22-godišnjak s područja općine Donji Vidovec, počinio kazneno djelo teške krađe.

Naime, u noći s 27. na 28. u Donjem Vidovcu, Glavna ulici, provalio je u obiteljsku kuću, odakle je ukrao perilicu rublja i građevinska kolica te time 64-godišnju vlasnicu oštetio za oko tisuću kuna.

Pretragom obiteljske kuće u Donjem Vidovcu, koju koristi osumnjičeni, pronađeni su ukradeni predmeti te su nakon prepoznavanja vraćeni vlasnici.

Protiv osumnjičenika podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetniku, javlja http://medjimurska.policija.hr (foto. Ilustracija)