PROVALE U VRATIŠINCU I GORIČANU, TUČNJAVE, KRAĐE, NESREĆE – KAKO SE ZAŠTITITI?

PROVALE

U četvrtak, 9. srpnja između 13 i 22 sata u Vratišincu, Ulici Brodec, nepoznati počinitelj provalio je u obiteljsku kuću vlasništvo 49-godišnjakinje, odakle je otuđio nakit i ručni sat.

Materijalna šteta procjenjuje se na više tisuća kuna, a protiv počinitelja podnijet će se kaznena prijava Općinskom državnom odvjetniku u Čakovcu.

Između 12. lipnja i 10. srpnja u Goričanu, Prvomajskoj ulici, nepoznati počinitelj provalio je u obiteljsku kuću vlasništvo 66-godišnjaka, odakle je otuđio zračnu pušku, električni šišač živice, gumu za bicikli i starinsku bravu s pripadajućim ključem.

Materijalna šteta procjenjuje se na više tisuća kuna, a protiv počinitelja podnijet će se kaznena prijava Općinskom državnom odvjetniku u Čakovcu.

KRAĐE

U ponedjeljak 6. srpnja u poslijepodnevnim satima u Turčišću, privatnoj automehaničarskoj radionici nepoznati počinitelj iskoristio je nepažnju 35-godišnjeg korisnika usluga te mu sa stola ukrao novčanik u kojem se nalazio novac, osobni dokumenti i bankovne kartice. Nakon krađe počinitelj je uz pomoć ukradenih bankovnih kartica i pripadajućih PIN brojeva, u nekoliko navrata s bankomata podigao više tisuća kuna, dok je u raznim trgovinama platio račune u iznosu od više stotina kuna. Materijalna šteta procjenjuje se na više tisuća kuna, a protiv počinitelja podnijet će se kaznena prijava Općinskom državnom odvjetniku u Čakovcu.

vijesti_22893_v

U nedjelju, 12. srpnja oko 18.30 sati na izletištu “Marina“ kod Preloga, na parkiralištu kod odvodnog kanala, nepoznati počinitelj provalio je u osobni automobil čakovečkih registarskih oznaka te sa suvozačevog sjedišta ukrao žensku torbicu u kojoj se nalazio novac, bankovne kartice i osobni dokumenti.

Materijalna šteta procjenjuje se na nekoliko tisuća kuna, a protiv počinitelja podnijet će se kaznena prijava Općinskom državnom odvjetniku u Čakovcu.

Provalne krađe u osobne automobile najčešće se događaju na parkirališnim prostorima, ispred stambenih zgrada, trgovačkih centara, zdravstvenih ustanova i sl. i to u poslijepodnevnim i u večernjim satima.  U većini slučajeva, provalnici podesnim predmetom provaljuju u unutrašnjost vozila te otuđuju novčanike i dokumente vlasnika i korisnika automobila, novac, audio uređaje, mobitele. Svi takvi predmeti ostavljani su na vidljivom mjestu, a znalo se dogoditi da žrtva u novčaniku pored bankovne kartice drži i papirić s zapisanim brojem PIN-a kartice, čime se lopovu olakšava stjecanje i dodatne koristi dizanjem gotovine na bankomatu.

Kradja_auta_Regional_Express

Kako bi se spriječile  provale u vozila i krađe iz vozila, nisu uvijek potrebna značajna novčana ulaganja, već promjena ponašanja i navika tako da se ne privlači pažnja počinitelja i da se na njega ne djeluje poticajno.

POVEĆAJMO SAMOZAŠTITNO PONAŠANJE. KAKO?

  • prilikom napuštanja vozila zatvarajte i zaključavajte sva vrata i prozore, pa bilo i na kratko vrijeme;
  • zatvarajte i zaključavajte krovne prozore, ukoliko ih imate na vozilu;
  • ne ostavljajte vrijedne predmete u vozilu kao što su torbice, novčanici, aktovke, prijenosna računala, mobitele, fotoaparate, navigaciju, svakako preporučamo da takve vrijedne predmete zaključavate u prtljažnik vozila;
  • ne ostavljajte vozilo na zamračenom ili pustom mjestu dulje vrijeme bez nadzora, uvijek birajte sigurna parkirališta koja su dobro osvijetljena i frekventna;
  • ugradite alarmni uređaj ukoliko imate mogućnosti, u većini slučajeva ugrađeni alarm u vozilu odvratiti će počinitelja od namjere;
  • u slučaju nestanka ili uočenog oštećenja brave ili razbijenog prozora ili drugog oštećenja na vozilu odmah obavijestite policiju na broj 192;
  • razmislite jeste li nešto od svega navedenog propustili učiniti te time olakšali provalniku posao?

NE OSTAVLJAJTE STVARI U VOZILU, SVE ŠTO JE VIDLJIVO MAMAC JE ZA PROVALNIKA!

I ovom prilikom podsjećamo građane na mjere samozaštite i pojačanog opreza.

Naglašavamo da osobne stvari ne ostavljate bez nadzora na javnim mjestima kojima se kreće veći broj ljudi kao što su ugostiteljski objekti, trgovački centri, tržnice i slično. Prilikom kupovine stalno trebate imati pod nadzorom novac i ostale vrijedne stvari. Treba biti oprezan, ako netko u gužvi nameće razgovor ili nudi pomoć, jer previše ljubazna osoba može biti džepar. Ukoliko se u gužvi nosi ruksak na leđima, preporučamo, skinite ga s leđa i stavite ispred sebe.

Provjerite jesu li vam osobne torbice ili ruksaci zatvoreni. Nikada ne nosite PIN brojeve uz bankovne ili kreditne kartice. Važno je paziti na novčanik koji se vadi na javnom mjestu, te ne nositi vrijednosti zajedno, već , primjerice, odvojiti novac od dokumenata. Preporučamo ne nositi sa sobom dokumente koji nisu potrebni.

Svakako  obratite pažnju da li vas netko prati jer džepari najprije biraju žrtvu

Čuvajte se guranja, pretjerano ljubaznih ili pak agresivnih osoba, onih koji vam pomažu ili nameću razgovor.

Novac i vrijedne predmete ne pokazujte drugim osobama, a u kupovinu ne nosite veću količinu novca – koristite bankovne kartice

Torbu, novčanik, mobitel ili vrećice ne ostavljajte na blagajnama, policama ili u kabinama trgovina

Novčanik ne nosite u stražnjem džepu

Ukoliko ste ipak postali žrtvom i novčanik vam je ukraden, odmah pozovite policiju (192).

Ne zaboravite pretražiti najbližu okolicu, ako pronađete svoj novčanik ili drugi predmet spremite ga u vrećicu te predajte policiji. Postoji mogućnost  da budu otkriveni korisni tragovi koji će dovesti do počinitelja.

TUČNJAVE

U nedjelju, 12. srpnja oko 22.30 sati u Goričanu, Prvomajskoj ulici na zatvorenoj terasi ugostiteljskog objekta četvoricu gostiju napala je skupina mladića. Rukama, nogama i palicama izudarali su ih po tijelu i glavama.

U napadu 25 i 26-godišnjak teže su ozlijeđeni, dok su 22 i 32-godišnjak zadobili lake ozlijede.

Policijski službenici Policijske postaje Prelog priveli su četvoricu  napadača na kriminalističko istraživanje, dok se za ostalima intenzivno traga.

Tijekom napada razbijen je i inventar ugostiteljskog objekta (staklo na terasi i rashladnoj vitrini, čaše, pepeljare i dr.), a nastala šteta procjenjuje se na nekoliko tisuća kuna.

y180463912168822

PROMETNE NESREĆE

U petak, 10. srpnja oko 18 sati u Nedelišću, Ulici Vladimira Nazora u prometnoj nesreći teško je stradao 27-godišnji vozač motocikla. U desnom zavoju motociklom čakovečke registarske oznake prešao je na traku namijenjenu za promet vozila iz suprotnog smjera, gdje je došlo do direktnog sudara s osobnim automobilom čakovečkih registarskih oznaka, kojim je upravljao 65-godišnjak. Nakon sudara došlo je do prevrtanja motocikla i pada motocikliste na osobni automobil, a potom i na travnatu površinu.

Vozilom hitne medicinske pomoći 27-godišnjak prevezen je u Županijsku bolnicu Čakovec, gdje je utvrđenu da je zadobio teške ozlijede opasne po život.

O prometnoj nesreći bit će podnijeto posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu.

U subotu, 11. srpnja oko 21.40 sati na raskrižju prometnica koje povezuju naselja Štefanec i Ivanovec te državnu cestu broj 20, upravljajući pod utjecajem alkohola, 37-godišnji vozač osobnog automobila čakovečkih registarskih oznaka, oduzeo je prednost prolaska 30-godišnjem vozaču motocikla čakovečkih registarskih oznaka, koji je također upravljao pod utjecajem alkohola i bez položenog vozačkog ispita za tu kategoriju vozila. U raskrižju dolazi do naleta automobila na motocikl te potom pada motocikliste i 24-godišnjeg putnika na kolnik.

U Županijskoj bolnici Čakovec utvrđeno je kako je putnik u prometnoj nesreći teško ozlijeđen te je zadržan na liječenju, dok je motociklist lakše ozlijeđen i nakon pružene liječničke pomoći pušten je na kućnu njegu.

Protiv vozača osobnog automobila bit će podnijeta kaznena prijava nadležnom državnom odvjetniku zbog izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu, dok će se protiv motocikliste podnijeti prekršajna prijava Prekršajnom sudu u Čakovcu, javlja http://medjimurska.policija.hr/

(foto: ilustracija)

motocikl-2342015-658x381