PROVALA U AUTOMOBIL, KRAĐE MOBITELA I ALATA

U srijedu, 30. ožujka u kasnim poslijepodnevnim satima u Nedelišću, na parkiralištu u Grobljanskoj ulici, nepoznati počinitelj provalio je u Ford Kugu, čakovečkih registarskih oznaka.  Ukravši torbicu  u  kojoj  se  nalazio  novac,  bankovne  kartice  i  osobni  dokumenti, oštetio  je 70-godišnju  vlasnicu za nekoliko tisuća kuna.

Protiv počinitelja podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetniku.

Provalne krađe u osobne automobile najčešće se događaju na parkirališnima, ispred stambenih zgrada, trgovačkih centara, zdravstvenih ustanova i sl., i to u poslijepodnevnim i večernjim satima.  U većini slučajeva provalnici podesnim predmetom provaljuju u unutrašnjost vozila te kradu novčanike u kojima se nalaze novci, dokumenti i bankovne kartice vlasnika i korisnika automobila. Ujedno, iz unutrašnjosti vozila otuđuju audio i navigacijske uređaje, mobitele, fotoaparate… Svi takvi predmeti najčešće su ostavljani na vidljivom mjestu. Vrlo često oštećeni građani u novčaniku pored bankovne kartice, drže i papirić sa zapisanim PIN-om bankovne kartice, čime se lopovu olakšava stjecanje i dodatne koristi podizanjem gotovine na bankomatu.

Kako bi se spriječile  provale u vozila i krađe iz vozila, nisu uvijek potrebna značajna novčana ulaganja, već promjena ponašanja i navika tako da se ne privlači pažnja počinitelja i da se na njega ne djeluje poticajno.

POVEĆAJMO SAMOZAŠTITNO PONAŠANJE. KAKO?

  • – zatvarajte i zaključavajte sva vrata i prozore na automobilu kad napuštate isti, pa bilo to i na kratko vrijeme;
  • – zatvarajte i zaključavajte krovne prozore, ako ih imate na vozilu;
  • – ne ostavljajte vrijedne predmete u vozilu kao što su torbice, novčanici, aktovke, prijenosna računala, mobitele, fotoaparate, navigaciju, a iste ne pospremajte u prtljažnik vozila – možda potencijalni počinitelj promatra vašu radnju;
  • – ne ostavljajte vozilo na zamračenom ili pustom mjestu dulje vrijeme bez nadzora, uvijek birajte sigurna parkirališta koja su dobro osvijetljena i frekventna;
  • – ugradite alarmni uređaj, ako imate mogućnosti jer će u većini slučajeva odvratiti provalnika;
  • – u slučaju uočavanja tragova provale u vozilo (oštećenje brave, razbijen prozor i sl.) odmah obavijestite policiju na broj 192.

Razmislite jeste li nešto od svega navedenog propustili učiniti te time olakšali provalniku posao?

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da je 48-godišnji državljanin Bosne i Hercegovine, koji neprijavljeno boravi na području općine Mala Subotica počinio kazneno djelo krađe.

Naime, u noći s 15. na 16. listopada prošle godine u Pribislavcu, Ulici dr. Ante Starčevića iz otključanog neispravnog automobila, parkiranog na dvorištu obiteljske kuće ukrao je raznio specijalizirani alat za popravak motornih vozila, ukupne vrijednosti oko 10 tisuća kuna. Dio ukradenog alata vraćen je 59-godišnjem vlasniku.

Protiv osumnjičenika podnijet će se posebno izvješće nadležnom državnom odvjetniku, kao dopuna prethodno dostavljene kaznene prijave protiv nepoznatog počinitelja.

Jučer, 30. ožujka oko 10 sati i 30  minuta  u Jurovcu,   nepoznati  počinitelj iskoristio je  odsutnost  ukućana  te  sa  stepeništa  ispred  ulaza  u obiteljsku kuću,  ukrao  ostavljeni mobitel,  vlasništvo 28-godišnjakinje.

Materijalna šteta procjenjuje se na nekoliko tisuća kuna, a protiv počinitelja podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetniku, javlja http://medjimurska.policija.hr/ (foto: ilustracija)