Prometne nesreće tijekom proteklog vikenda

Evidentirano je devet prometnih nesreća

Tijekom proteklog vikenda na međimurskim prometnicama evidentirano je devet prometnih nesreća od čega pet s nastalom materijalnom štetom te četiri nesreće s ozlijeđenim sudionicima. Kvalifikacija ozljeda bit će poznata nakon zaprimanja liječničke dokumentacije.

Greške koje su prethodile prometnim nesrećama:
– nepropisna i neprilagođena brzina, dvije prometne nesreće,
– nepoštivanje prednosti, jedna prometna nesreća
– nepropisno pretjecanje i obilaženje, tri prometne nesreće
– ostalo, tri prometne nesreće

Prisutnost alkohola kod sudionika prometnih nesreća tijekom dana vikenda utvrđena je kod osam vozača. Najveća koncentracija od 1,77 g/kg utvrđena je kod 35-godišnjeg motocikliste koji je u subotu, 30. svibnja oko 17 sati u Frkanovcu, skrivio prometnu nesreću.

S obzirom na veliki broj evidentiranih sudionika prometnih nesreća pod utjecajem alkohola, ponovno podsjećamo kako je alkohol jedan od najčešćih uzročnika stradavanja u prometu. Ako sjedate za volan, postoji samo jedan izbor – bez alkohola. Vaš život je predragocjen da biste ga utopili u alkoholu. Vozače pozivamo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne sudjeluju u prometu.

Podsjećamo da se upravljanjem pod utjecajem alkohola povećava rizik od izazivanja prometnih nesreća. Tako kod koncentracije alkohola 0,5 g/kg postoji dva puta veća mogućnost za izazivanje prometne nesreće, a kod koncentracije od 1,2 g/kg ta mogućnost je čak 35 puta veća.  
Stoga, pozivamo sve vozače da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti.

(PU međimurska, foto: ilustracija)