Prometne nesreće tijekom proteklog vikenda

 Evidentirane su četiri prometne nesreće

Tijekom proteklog vikenda na međimurskim prometnicama evidentirane su četiri prometne nesreće, od čega jedna nesreća s ozlijeđenim sudionicima (dva sudionika lakše ozlijeđena) i tri prometne nesreće s nastalom materijalnom štetom.

Greške koje su prethodile prometnim nesrećama:
– nepropisna i neprilagođena brzina, jedna prometna nesreća,
– nepoštivanje prednosti prolaska, jedna prometna nesreća,
– nepropisno okretanje, skretanje i vožnja unatrag, dvije prometne nesreće

Prisutnost alkohola u krvi kod sudionika prometnih nesreća tijekom dana vikenda utvrđena je kod tri vozača, dok je najveća koncentracija od 1,56 g/kg izmjerena kod 21-godišnjeg vozača osobnog automobila, varaždinskih registarskih oznaka. Spomenuti „mladi vozač“ u subotu, 26. kolovoza oko 21:30 sati u Orehovici, upravljao je osobnim automobilom kolnikom Ulice Josipa Slavenskog. Prilikom dolaska do raskrižja s kolnikom Ulice Zrinskih, a koja je prometnim znakom označena kao cesta s prednošću prolaska, ušao u raskrižje skrećući ulijevo na kolnik Ulice Zrinskih, a da pritom nije propustio sva vozila koja se kreću tom prometnicom. Zbog opisane situacije prednjim dijelom automobila udario je u prednji dio osobnog automobila, čakovečkih registarskih oznaka, kojim je kolnikom Ulice Zrinskih upravljao 23-godišnji vozač. Vozilom hitne medicinske pomoći 23-godišnji vozač automobila, čakovečkih registarskih oznaka i 27-godišnji putnik iz tog vozila, prevezeni su u čakovečku bolnicu, gdje je utvrđeno da su u nesreći lakše ozlijeđeni. „Mladi vozač“ koji je skrivio prometnu nesreću prekršajno je sankcioniran.

Iznimno važno jer napomenuti kako je proteklog tjedna (od 21. do 27. kolovoza) na području Policijske uprave međimurske evidentirano ukupno 13 prometnih nesreća, od čega jedna prometna nesreća s poginulom osobom, sedam prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama (osam sudionika zadobilo lake tjelesne ozljede) i pet prometnih nesreća s nastalom materijalnom štetom.

Prisutnost alkohola u krvi kod sudionika spomenutih prometnih nesreća tijekom proteklog tjedna utvrđena je kod šest vozača. Najveća koncentracija od 1,94 g/kg utvrđena je kod 56-godišnjeg vozača traktora, koji je u srijedu, 23. kolovoza nešto prije 19 sati  u Donjem Vidovcu skrivio prometnu nesreću s poginulom osobom.

Alkohol je jedan od najčešćih uzročnika stradavanja u prometu. Ako sjedate za volan, postoji samo jedan izbor – bez alkohola. Vaš život je predragocjen da biste ga utopili u alkoholu. Vozače pozivamo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne sudjeluju u prometu.

Ponovno podsjećamo da se upravljanjem pod utjecajem alkohola povećava rizik od izazivanja prometnih nesreća. Tako kod koncentracije alkohola 0,5 g/kg postoji dva puta veća mogućnost za izazivanje prometne nesreće, a kod koncentracije od 1,2 g/kg ta mogućnost je čak 35 puta veća.  


Stoga, pozivamo sve vozače da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti.

(PU međimurska, foto: ilustracija)