Prometne nesreće tijekom proteklog vikenda

Tijekom proteklog vikenda dogodilo se ukupno osam prometnih nesreća, od čega tri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama u kojima su dva vozača osobnih automobila, jedan vozač bicikla i jedan putnik u osobnom automobilu zadobili lake tjelesne ozljede, četiri prometne nesreće s materijalnom štetom te se u jednoj prometnoj nesreći čeka kvalifikacija ozljeda za jednog vozača osobnog automobila.

Greške koje su prethodile prometnim nesrećama su:

  • nepoštivanje prednosti prolaska – dvije prometne nesreće,
  • neprilagođena i nepropisna brzina – dvije prometne nesreće,
  • nepropisno skretanje – jedna prometna nesreća,
  • ostale greške – tri prometne nesreće.

Prisutnost alkohola u krvi kod sudionika prometnih nesreća tijekom vikenda utvrđena je kod pet vozača.

Najveća koncentracija utvrđena je kod 22-godišnjeg vozača osobnog automobila čakovečkih registarskih oznaka, u količini od 1,98 g/kg, koji je sudjelovao u prometnoj nesreći s nastalom materijalnom štetom, a koja se dogodila u nedjelju, 17. listopada 2021. godine oko 14,25 sati, u Pribislavcu, Ulici Zvonimira Baloga.

1) Šenkovec – u prometnoj nesreći lakše ozlijeđena vozačica

U petak, 15. listopada 2021. godine oko 10,50 sati u Šenkovcu, Ulici maršala Tita dogodila se prometna nesreća u kojoj se 53-godišnji vozač osobnog automobila čakovečkih registarskih oznaka nije kretao obilježenom prometnom trakom koja se proteže uz desni rub kolnika.

Zbog toga je vozilom prešao na prometnu traku namijenjenu za skretanje vozila ulijevo u smjeru Ulice braće Radića, gdje je udario u osobni automobil čakovečkih registarskih oznaka s kojim je upravljala 51-godišnjakinja i koja je bila zaustavljena na prometnoj traci za skretanje ulijevo.

Vozilom hitne pomoći 51-godišnjakinja je prevezena u Županijsku bolnicu Čakovec gdje je utvrđeno da je lakše ozlijeđena.

Protiv 53-godišnjeg vozača pokrenut je prekršajni postupak.

2) U zavoju izgubio nadzor nad upravljanjem vozilom 

U subotu, 16. listopada 2021.godine oko 1,30 sati na kolniku lokalne ceste između Turčišća i Palinovca, dogodila se prometna nesreća u kojoj 28-godišnji vozač osobnog automobila čakovečkih registarskih oznaka, pod utjecajem alkohola u količini od 0,76 g/kg, brzinu kretanja vozila nije prilagodio osobinama ceste (zavoj) i vidljivosti (noć). Zbog toga je u zavoju izgubio nadzor nad upravljanjem vozilom i u zanošenju sišao izvan kolnika, gdje udario u zemljanu površinu te se prevrnuo na krov.

Ozlijeđeni vozač je vozilom hitne pomoći prevezen u Županijsku bolnicu Čakovec, gdje mu je pružena liječnička pomoć, dok će se težina ozljeda okvalificirati naknadno.

3) Vozilom se prevrnuo na bočnu stranu 

U nedjelju, 17. listopada 2021. godine oko 8,15 sati na državnoj cesti između Šenkovca i Brezja, dogodila se prometna nesreća u kojoj se 26-godišnji vozač osobnog automobila čakovečkih registarskih oznaka, pod utjecajem alkohola u količini od 1,88 g/kg, vozilom nije kretao sredinom obilježene prometne trake. Zbog toga je u zavoju vozilom sišao izvan kolnika, gdje je udario u prometnu opremu ceste i cestovni jarak. Nakon toga se vozilo vratilo na kolnik i prevrnulo na bočnu stranu.

Za vrijeme vožnje vozač nije koristio sigurnosni pojas.

Vozilom hitne pomoći vozač i 20-godišnji putnik prevezeni su u Županijsku bolnicu Čakovec, gdje je utvrđeno da su lakše ozlijeđeni.

Protiv 26-godišnjeg vozača pokrenut je prekršajni postupak.

Ponovno pozivamo sve sudionike u prometu na oprez i poštivanje propisa, posebice da prilagode brzinu kretanja osobinama i stanju ceste, da ne voze pod utjecajem alkohola te da budu odgovorni sudionici u prometu. 

(PU međimurska, foto: ilustracija)