Prilikom šetnje šumom građanin pronašao minobacačku minu

Jučer, 29. studenoga 2020. godine nešto poslije 16 sati u Štrigovi, predjelu zvanom „Štrigovčak“, prilikom šetnje šumom 27-godišnjak pronašao je minskoeksplozivno sredstvo.

Na mjesto pronalaska upućen je policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu Policijske uprave međimurske, koji je utvrdio da se radi o minobacačkoj mini,  kalibra 82 mm,  zaostaloj iz  Drugog  svjetskog rata.

Pošto stanje pronađenog minskoeksplozivnog sredstva nije predstavljalo opasnost za transport i skladištenje, mina je pohranjena u skladištu  Policijske uprave međimurske do uništenja.

U slučaju pronalaska minskoeksplozivnog sredstva u prirodi, potrebno je dobro zapamtiti lokaciju i označiti ju nekih iz daljine vidljivim predmetom te po mogućnosti utvrditi točnu lokaciju uz uporabu GPS sustava navigacije. Nakon toga odmaknite se na sigurnu udaljenost od pronađenog ubojitog sredstva i pronalazak odmah dojavite policiji na broj 192. Na teren će izaći stručne osobe protueksplozijske zaštite, koje će na siguran način ukloniti sredstva i primjereno ih uništiti ili uskladištiti.

(PU međimurska, foto: ilustracija)