Prijevarom prikupila osobne i bankovne podatke te ih iskoristila za klađenje i podizanje zajma  

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da je 39-godišnjakinja s područja Grada Zagreba, počinila kaznena djela računalne prijevare i nedozvoljene uporabe osobnih podataka.

Naime, istraživanjem je utvrđeno kako je osumnjičena putem društvenih mreža objavila oglas putem kojeg je nudila pozajmice građanima. Putem takvog oglasa prikupila je osobne podatke 40-godišnjakinje te podatke o njenom bankovnom računu. Koristeći osobne i bankovne podatke prikupljene prijevarom, osumnjičena je sredinom lipnja ove godine podigla zajam putem trgovačkog društava iz Osijeka. Ujedno, osumnjičena je krajem lipnja, koristeći spomenute podatke izvršila nekoliko transakcija putem internetske kladionice. Opisanim kaznenim djelima 40-godišnjakinja je oštećena za više tisuća kuna.

Protiv osumnjičene 39-godišnjakinje podnijet će se posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu. Kao dopuna prethodno dostavljene kaznene prijave protiv nepoznatog počinitelja.

Svakim danom sve češće i više komuniciramo preko modernih tehnologija, na internetu plaćamo račune, naručujemo odjeću te radimo i zabavljamo se. Uz sve navedene prednosti, online svijet donosi i određene opasnosti. Danas kriminalci imaju još više mogućnosti za različite prijevare putem interneta. Najčešće žrtve su trgovci i potrošači, svi oni koji „kupuju- prodaju“.  U posljednje vrijeme policija evidentira češće internetske prijevare u kojima počinitelji koriste lažne WEB stranice prodavača ili pružatelja posredničkih, poštanskih i dostavnih usluga te usluga ishodovanja kredita, pozajmica i slično.

Kako se pripremiti i zaštiti od prijevara koje vrebaju u virtualnom svijetu?

Kako bi lakše prepoznali prijevare i da ne postanete iduća žrtva, bitno je prepoznati glavne indikatore prijevare:

  • slanje poveznice(linka) koji naizgled vodi na stranice trgovačkih društava koje se bave poštanskim i dostavnim uslugama s objašnjenjem kako se treba registrirati i unijeti osobne podatke,
  • lažni/kopirani izgled WEB stranice trgovačkih društava, lako prepoznatljiv po brojnim pravopisnim i gramatičkim greškama hrvatskog jezika, u kombinaciji sa stranim jezicima, (najčešće se koriste Internet prevoditelji),
  • jedan od indikatora je i zahtjev za unosom podataka sa debitne/kreditne kartice (broj kartice te posebice tzv. sigurnosni CVC/CVV troznamenkasti broj s poleđine kartice),
  • zahtjev za pristup Internet bankarstvu (unos broja tokena, OTP iz tokena i APPLI2/MAC iz tokena),
  • također jedan od indikatora koji se pojavljuje u posljednje vrijeme se odnosi na poruke/ponude za kupovinu putem WEB stranice oglasno-prodajnih portala, koje potencijalni prodavatelj zaprima na svoj mobilni telefon ( kroz aplikacije za komunikaciju) pri čemu su zabilježene poruke s pozivnih brojeva drugih zemalja ali i brojevi hrvatskih mreža.

S ciljem snažne zaštite od internetskih prijevara te sigurnog korištenja društvenih mreža, kupovine poklona, rada i zabave, donosimo Vam i korisne savjete:

  • osnovni preventivni savjet građanima je da prilikom prodaje ne koriste i ne daju niti jedan od gore navedenih podataka,
  • jedino što se bez opasnosti od zlouporabe može koristiti i poslati potencijalnom kupcu jest ime i prezime te broj bankovnog računa (tzv. IBAN broj).
  • više o internetskim prijevarama i kako se zaštititi možete pročitati na:

Pratite pouzdane izvore i koristite Internet sigurno i odgovorno. Ako postanete žrtva računalnog kaznenog djela, obavijestite o tome policiju.

(PU međimurska, foto: ilustracija)