Prijevare prilikom kupovine proizvoda putem interneta   

Dosad poduzetim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je kako je 46-godišnjak sredinom listopada ove godine na jednoj od društvenih mreža pronašao oglas putem kojeg se nudi na prodaju razni električni i akumulatorski alat uz značajne popuste. Slanjem poruka putem komunikacijske aplikacije stupio je u kontakt s nepoznatim oglašivačem vezano uz kupovinu alata vrijednog oko pet tisuća kuna. Potom je na zahtjev oglašivača u nekoliko navrata putem spomenute aplikacije poslao poruke s brojevima svoje bankovne kartice i zaporkama tzv. token uređaja, pošto ga je oglašivač uspio uvjeriti kako nisu zaprimili njegovu uplatu. Oštećeni je nešto kasnije primijetio kako je u nekoliko transakcija s njegovog tekućeg računa ukupno isplaćeno petnaestak tisuća kuna, a koje nije odobrio. Nakon toga pokušao je stupiti u kontakt s oglašivačem, ali u tome nije uspio te smatra da je prevaren zbog čega je događaj prijavio policiji.

Kriminalistička istraživanja se nastavljaju kako bi se utvrdile sve okolnosti ovog događaja te otkrio počinitelj.

 

I ovaj događaj dobar je povod da ponovno upozorimo građane kako se na raznim društvenim mrežama i drugim komunikacijskim aplikacijama pojavljuju, u najmanju ruku vrlo sumnjivi oglasi, putem kojih se nude na prodaju razni proizvodi uz značajne popuste.

Sve takve oglase potrebno je pažljivo razmotriti te uzeti u obzir s velikom dozom predostrožnosti i sumnjičavosti jer iza njih se potencijalno mogu skrivati vrlo dovitljivi prevaranti.

Ni u kom slučaju prilikom kupovine na internetu nemojte putem raznih komunikacijskih aplikacija ili e-poštom slati prodavatelju brojeve svojih bankovnih kartica sa zaporkama token uređaja, pošto provjerene internetske trgovine ne prodaju artikle na takav način. Budite uvjereni kada vas prodavatelj traži broj bankovne kartice i zaporku token uređaja da se radi o prijevari. Odmah prekinute komunikaciju i kupovinu proizvoda koje nude takvi oglašivači.

Internetska trgovina u vrijeme pandemije koronavirusa u značajnom je porastu, ali kod takvog načina kupovine, posebice plaćanja potreban je dodatan oprez jer mnogobrojni prevaranti neprestano vrebaju. 

(PU međimurska, foto: ilustracija)