Prijevara putem društvene mreže

Policijski službenici Policijske postaje Mursko Središće zaprimili su kaznenu prijavu od 46-godišnjaka kojom prijavljuje kazneno djelo Prijevara.

Naime, u subotu, 22. siječnja 2022. godine oštećeni je putem društvene mreže zaprimio poruku od osobe za koju je mislio da se radi o njegovoj rođakinji, a kojom ga traži novčanu pomoć za kupnju uređaja za što su joj potrebni „paysafecard“ e-bonovi.

Oštećeni je kupio navedene bonove u vrijednosti od nekoliko tisuća kuna, a potom joj je putem društvene mreže dostavio fotografije e-bonova kako bi potvrdila uplatu. Nakon toga je profil na društvenoj mreži bio izbrisan. Potom je kontaktirao rođakinju te mu je ona potvrdila da se radi o lažnom profilu te je shvatio da je prevaren.

Materijalna šteta procjenjuje se na nekoliko tisuća kuna.

Protiv počinitelja podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Savjetujemo građanima da se ne upuštaju u sumnjive novčane transakcije kako ne bi sami postali žrtve ili nesvjesno sudjelovali u počinjenju kaznenih djela.

Ako vas nepoznata osoba traži da joj uplatite novac, iz bilo kojeg razloga, ne prihvaćajte komunikaciju i ne šaljite joj novac. Dobro razmislite i provjerite sve okolnosti, a ako smatrate da se radi o prijevari ili nekom drugom protupravnom ponašanju, događaj prijavite policiji na broj 192.

(PU međimurska, foto: ilustracija)