Prije početka pretrage 18-godišnjak predao automatsku pušku

U nedjelju, 18. listopada 2020. godine u Paragu temeljem naloga Županijskog suda u Varaždinu, pretražene su prostorije obiteljskih kuća kojima se korite 24-godišnjak i 18-godišnjak.

Prije početka pretrage 18-godišnjak dragovoljno je predao automatsku pušku (M70 B1) s dva pripadajuća spremnika, nekoliko desetaka komada puščanog streljiva i zračnu pušku.

Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela neovlaštenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari, 18-godišnjak i 24-godišnjak su uhićeni te privedeni u policijsku postaju na kriminalističko istraživanje.

Dovršenim istraživanjem osnovano se sumnja kako su 18-godišnjak i 24-godišnjak, počinili kazneno djelo neovlaštenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari te će se protiv njih nadležnom držanom odvjetništvu podnijeti kaznena prijava.

Policijska uprava međimurska podsjeća građane da akcija ”Manje oružja, manje tragedija”, koju Ministarstvo unutarnjih poslova provodi u suradnji s programom Ujedinjenih naroda za razvoj, još uvijek traje te da građani i dalje mogu predati zabranjeno oružje ili oružje koje posjeduju bez dozvole.

Kampanja je proglašena najuspješnijom kampanjom ove vrste u povijesti Ujedinjenih naroda, a od 1. rujna 2007. do 30. rujna 2020. godine na području Republike Hrvatske prikupljeno je:

  • 343.492 komada vatrenog oružja (od toga 5.227 komada automatskog oružja),
  • 5.501.464 komada raznog streljiva,
  • 5.382 kilograma eksploziva.

Od 1. siječnja do 30. rujna 2020. godine u sklopu kampanje na području Republike Hrvatske je prikupljeno:

  • 2.542 komada vatrenog oružja (od toga 135 komada automatskog oružja),
  • 143.175 komada raznog streljiva,
  • 112 kilograma eksploziva.

Važno je istaknuti kako su policijski službenici Policijske uprave međimurske tijekom ove godine operativnim radom na terenu oduzeli ili im je u okviru nacionalne kampanje „Manje oružja, manje tragedija“ dragovoljno predano ukupno 75 komada raznih vrsta oružja, oko 16.000 komada puščanog i pištoljskog streljiva, dvije ručne bombe i jedna tromblonska mina.

Oduzeto oružje od građana te su nakon dovršenih kriminalističkih istraživanja protiv počinitelja podnijete prekršajne ili kaznene prijave:

– osam automatskih puška,

– dvije poluautomatske puške,

– osam lovačkih puška,

– pištolj,

– revolver,

– zračni pištolj,

– vatreno oružje ručne izrade,

– osam zračnih pušaka,

– pet plinskih pištolja i

– 18 komada raznih vrsta hladnog oružja (nož, sjekira, bokser, teleskopska palica i dr.).

Dragovoljno predano oružje od strane građana u okviru kampanje „Manje oružja, manje tragedija“:

– poluautomatska puška,

– dva revolvera,

– četiri pištolja,

– lovačka puška,

– tri plinska pištolja,

– pet zračnih pušaka,

– samostrel,

– u dva navrata predani razni dijelovi oružja,

– dvije ručne bombe i

– tromblonska mina.

Protiv građana, koji dragovoljno prijave zabranjeno ili dozvoljeno oružje nadležnom tijelu, neće se pokretati prekršajni niti kazneni postupak, a policija pogotovo apelira na građane da predaju oružje koje je zakonom zabranjeno, kao što su automatsko oružje, vatreno oružje skriveno u drugim predmetima, vojni projektili s eksplozivnim punjenjem, eksplozivno oružje i njegove dijelove, streljiva s probojnim, eksplozivnim ili zapaljivim zrnima, vojno oružje i slično.

U slučaju posjedovanja ilegalnog oružja ili pronalaska oružja, građani trebaju obavijestiti policiju na broj 192 kako bi oružje izuzeo policijski službenik protueksplozijske službe. Važno je napomenuti da građani nikako ne smiju donositi oružje u policijsku postaju niti ga dirati do dolaska policijskih službenika

(PU međimurska, foto: PUM)