Predstavljaju se kao policijski službenici i traže novac za provjeru, kradu se i psi

Na području Policijske uprave međimurske tijekom proteklog vikenda evidentirane su četiri krađe te tri teške krađe. Materijalna šteta kod tri evidentirane krađe, pojedinačno se procjenjuje na manje od tisuću kuna, dok se kod preostale (jedne) krađe, pojedinačno procjenjuje na više tisuća kuna.

Izdvajamo tešku krađu na osobito drzak način u Podturnu te krađu psa u Strahonincu.

 

Teška krađa na osobito drzak način

 

U subotu, 23. siječnja 2021. godine nešto prije 15 sati u Podturnu, Murskoj ulici, dvije nepoznate muške osobe ušle su u nezaključanu kuću te su se pritom 82-godišnjem vlasniku predstavile kao policijski službenici zaduženi za provjeru krivotvorenih novčanica. Od vlasnika su zatražili da im preda novac radi provjere. Ne sumnjajući u mogući prijevaru 82-godišnjak im je predao novac, a potom su se prevaranti udaljili iz kuće. Materijalna šteta procjenjuje se na nekoliko tisuća kuna.

Policija intenzivno traga za počiniteljima.

 

Naši građani starije životne dobi najčešće su žrtve kaznenih djela prijevara. Razlozi su vrlo često poodmakla životna dob, samostalno stanovanje te neupućenost i nepažnja. Prevaranti, sve češće dolaze i na kućne pragove nudeći razne usluge i pogodnosti te sve pritom lažno predstavljaju, najčešće kao policijski službenici, djelatnici HEP-a, HRT-a, odnosno raznih inspekcijskih službi i slično. Starije osobe u najboljoj vjeri pristaju na suradnju i razgovor, puštaju nepoznate osobe u kuću i tako postaju žrtve prevaranata.

Ističemo, kako policijski službenici ne obilaze kućanstva na području Međimurske županije u cilju provjere krivotvorenih novčanica.  

 

 

U cilju sprječavanja prijevara, građanima (posebice starijim građanima) savjetujemo sljedeće:

  • ne puštajte nepoznate osobe u svoje domove, a da se prethodno pouzdano ne uvjerite o kome je riječ.
  • ako se predstave kao službene osobe, tražite od nje na uvid službenu iskaznicu koju su sve osobe koje službeno postupaju dužne imati i dati vam na uvid (iskaznica s fotografijom).
  • ne dajte se zavesti uvjeravanjem nepoznatih osoba, njihovim titulama i sličnim nastupima.
  • ne nasjedajte na upornost nepoznatih osoba koje vam po svaku cijenu žele ući u dom pod izlikom nuđenja na prodaju „po povoljnim cijenama“ raznih predmeta (medicinskih pomagala npr. masažera, knjiga, posteljine, suđa, kućanskih uređaja i sličnog), zatim „bolesti“, traženja milostinje i sličnog – jer se izlažete riziku.
  • samo nekvalitetna, neoriginalna i roba sumnjivog porijekla može se prodavati po znatno nižim cijenama od uobičajenih.
  • kada ste sami u stanu ili kući ne stavljajte to do znanja sumnjivim osobama te zamolite nekog od susjeda da vam se pridruži.
  • zapišite registracijsku oznaku vozila kojim su se sumnjive osobe dovezle te njegovu boju, marku i druge karakteristične detalje vozila.
  • zapamtite izgled osoba, boju kose i očiju, visinu, stas i karakteristične znakove (madeže, ožiljke, tetovaže i slično).
  • odrasli članovi obitelji koji brinu o starijim osobama moraju ih češće upozoravati o mogućim prijevarama, uz učestalo ponavljanje savjeta.

 

ODMAH o svim sumnjivim osobama i situacijama obavijestite policiju na broj 192!

 

(PU međimurska, foto: ilustracija)