Policijski službenici PP Mursko Središće zaprimili su kaznenu prijavu 28-godišnjaka zbog počinjenja kaznenog djela „Prijevara“

Oštećeni 28-godišnjak u srijedu, 1. lipnja ove godine primio je poruku putem mobilne aplikacije u kojoj nepoznata osoba iskazuje namjeru za kupnjom ovlaživača zraka, a kojeg je podnositelj prijave oglasio putem internetskog oglasnika. Potom mu je zainteresirani kupac poslao poveznicu („link“) s logotipom trgovačkog društva, koje na području R. Hrvatske obavlja poštanski i platni promet. U poveznici je naznačeno kako je 22-godišnjaku uplaćen iznos potreban za kupovinu ovlaživača, ali je za njegovo podizanje potrebno ispuniti priloženi obrazac. U spomenuti obrazac oštećeni je unio broj svoje bankovne kartice i pripadajući CVV broj. Nakon što je zaprimio obavijest da mu je s računa skinuto nekoliko tisuća kuna, posumnjao je u prijevaru te je spomenutu transakciju provjerio u poslovnici banke, gdje ima otvoren račun. U banci je doznao kako je njegov novac uplaćen na račun nepoznate internetske stranice sa sjedištem u Bugarskoj te je prijevaru odlučio prijaviti policiji.

Kriminalistička istraživanja se nastavljaju kako bi se utvrdile sve okolnosti počinjenja opisanog kaznenog djela i otkrio počinitelj.

Kako bi se izbjegli ovakvi i slični događaji upozoravamo građane da budu oprezni prilikom kupovine putem interneta, odnosno drugih transakcija te donosimo nekoliko savjeta Europola.

 Kupujte od provjerenih izvora

Koristite marke i trgovine koji su vam poznati ili koje ste već koristili te provjeravajte kako su ocijenjeni prodavači od kojih kupujete na pouzdanim stranicama koje su specijalizirane za online prodaju (npr. Amazon, eBay i dr.).

Provjeravajte trajna plaćanja

Prije nego što pošaljete podatke o svojoj kreditnoj kartici za plaćanje trajnih usluga preko interneta, saznajte kako možete prekinuti tu uslugu.

Mnogi internet trgovci će od vas tražiti da čuvaju vaše podatke o plaćanju

Dobro razmislite prije nego što pristanete i upoznajte se sa svim rizicima koje takva odluka donosi.

Koristite kreditne kartice pri online kupovini.

Većina kreditnih kartica ima dobru politiku zaštite kupca. Ako niste dobili ono što ste naručili, izdavatelj kreditne kartice će vam vratiti novce.

Provjerite je li prijenos podataka prikladno zaštićen.

Potražite ikonu lokota na URL traci te koristite HTTPS i SSL protokole kada pregledavate internet.

Uvijek spremite sve dokumente vezane uz vaše online kupnje.

Mogli biste ih trebati da utvrdite uvjete prodaje ili dokažete da ste platili robu.
Ako ne kupujete određeni proizvod ili uslugu putem pouzdanih internetskih stranica, nemojte davati podatke o svojoj bankovnoj kartici.

Kada kupujete online od druge osobe, nemojte slati novac unaprijed.

Ako je moguće, dogovorite se da prvo dobijete robu.

Nemojte slati novce nikome koga ne poznajete

Ukoliko vam se netko obrati online i traži novac, razmislite biste li dali isti iznos novca nepoznatoj osobi koju sretnete na cesti.

Nikada nikome nemojte slati broj kartice, PIN, CVV broj ili druge podatke o kartici putem elektroničke pošte, odnosno na neki drugi način.

Izbjegavajte online kupovinu na stranicama koje ne koriste potpunu autentifikaciju (npr. Verified by Visa / Mastercard CesureCode).

   POLICIJSKI  SLUŽBENIK 

   Glasnogovornik

   Radovan Gačal