POLICIJA UPOZORAVA NA NOVE OBLIKE PRIJEVARA U STILU FILMSKOG SCENARIJA

Za sada nepoznati počinitelji, na neutvrđen način uspijevaju prikupiti podatke o obiteljskih prilikama rođaka hrvatskih državljana koji žive u inozemstvu. Nakon toga prevaranti telefonskim putem (inozemni pozivni broj) uspostavljaju kontakt sa žrtvom koja živi u Hrvatskoj, a rodbinski je povezana s osobom iz inozemstva za koju su prethodno prikupili podatke o životnim prilikama.

Prevarant se najčešće predstavlja kao djelatnik hrvatskog konzulata i u razgovoru žrtvi prezentira fiktivnu situaciju u kojoj su se našli njezini rođaci, npr. policija ih je zadržala na aerodromu u Londonu zbog problema s dokumentima te im je potrebno platiti troškove postupka, pošto nemaju dovoljno gotovine kod sebe. Ukoliko se ti troškovi žurno ne uplate (avion polijeće za manje od sat vremena), policija im neće dozvoliti odlazak u Hrvatsku.

Žrtva se sažalijeva nad situacijom u kojoj su se njeni rođaci našli i uplaćuje iznos od više tisuća kuna na račun kojeg joj je prethodno dostavio prevarant. Cjelokupna situacija potkrepljuje se i dodatnim pozivom žrtvi od strane pomagača počinitelju prijevare, a koji se predstavlja kao susjed od rođaka. U razgovoru navodi da je upoznat s cjelokupnom situacijom te moli da se taj iznos uplati jer bi ga i on sam uplatio, ali trenutno nema dovoljno novaca.

Oštećeni građani nasjedaju na ovakav „filmski scenarij“ osmišljen s ciljem pribavljanja protupravne materijalne koristi i uplaćuju spomenuti iznos, bez da prethodno provjeravaju situaciju kod svojim rođaka.

Postoje različiti načini stupanja u kontakt sa žrtvom. Prevaranti ponekad šalju više e-poruka, a ponekad telefonskim putem obmanjuju građane.

Trenutno na području Međimurske županije nisu evidentirani ovakvi slučajevi prijevara, ali na području Zagrebačke, Zadarske i Brodsko-posavske županije nekoliko građana javilo se policiji da su prevareni.

Žrtve ovakvih prijevara najčešće su osobe starije životne dobi, koje naivno vjeruju slatkorječivim prevarantima. Stoga koristimo i ovu priliku da još jednom upozorimo sve građane da olako ne nasjedaju pričama nepoznatih osoba. Ukoliko smatraju da su oštećeni u ovakvih ili sličnih prijevara mogu se obratiti policiji dolaskom u najbližu policijsku postaju ili pozivom na 192, javlja http://medjimurska.policija.hr/

(foto: ilustracija)