POLICIJA ŠTITI MEĐIMURSKA POLJA OD POLJOPRIVREDNE MAFIJE

Početkom lipnja policijski službenici Policijske uprave međimurske započeli su s provođenjem pojačanih mjera na suzbijanju kaznenih djela krađa poljoprivrednih proizvoda.

U sezoni sazrijevanja većine poljoprivrednih proizvoda na području Međimurske županije bilježi se porast krađa na poljoprivrednim površinama. Počinitelji s polja, iz vrtova i voćnjaka najčešće kradu mladi krumpir, zelenu salatu, grah, luk, jabuke te drugo voće i povrće. Štete su najčešće oko nekoliko stotina kuna, ali bilježe se i slučajevi većih materijalnih šteta, čak i do više desetaka tisuća kuna.

Snimka cijelog zaslona 21.6.2015. 180705

Tijekom sezone 2013. i 2014. godine (najugroženiji ljetni mjeseci) na području Policijske uprave međimurske zabilježeno je ukupno 119 krađa (sitna djela krađe i krađe – šteta iznad 2000 kuna), čime su vlasnici oštećeni za oko 280.000 kuna. U spomenutom razdoblju policijski službenici uspješno su razriješili 25 kaznenih djela. Problematika ovih kaznenih djela očituje se u tome što se za većinu tih nedjela progon protiv počinitelja poduzima podnošenjem privatne tužbe, a što oštećeni građani izbjegavaju zbog visokih troškova sudskih postupaka, odnosno nemoćnosti podmirenja nastale štete (počinitelji su najčešće iz socijalno najugroženijeg dijela stanovništva).

Vodeći se iskustvima iz prijašnjih godina, s pojačanim mjerama započelo odmah na početku sezone kako bi se već u startu suzbili svi pojavni oblici ovih kaznenih djela. Policijski službenici pojačano obilaze sve lokacije na kojima je zabilježen veći broj krađa poljoprivrednih proizvoda. Pritom se koristi sva raspoloživa tehnika – motocikli, termovizije, dalekozori, mobilni video nadzor i druga oprema, javlja http://medjimurska.policija.hr/  (foto: PU međimurska)

Snimka cijelog zaslona 21.6.2015. 180732