POLICIJA NAGRAĐUJE NAJSAVJESNIJE VOZAČE I PROVODI AKCIJU „ALKOHOL“

U ponedjeljak, 22. prosinca tijekom dana, policijski službenici Policijske uprave međimurske provesti će tradicionalnu preventivnu akciju „Za Božić nagrađujemo najsavjesnije vozače“.

Tijekom akcije policijski službenici će na određenim punktovima zaustavljati i kontrolirati vozače i vozila, kojom prilikom će najsavjesnijim vozačima uručiti promidžbeni materijal Savjeta za sigurnost prometa na cestama Međimurske županije i Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa (sigurnosne trokute, reflektirajuće prsluke, kutije prve pomoći, reflektirajuće trake za pješake i sl.), dok će nesavjesne vozače adekvatno sankcionirati.

Tijekom noći s 20. na 21. prosinca u vremenu od 23 do 5 sati, policijski službenici Postaje prometne policije Čakovec provoditi će operativnu akciju “Alkohol“.

Operativna akcija usmjeriti će se na suzbijanje prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, prekoračenja dopuštene brzine kretanja u naseljenom mjestu i izvan naseljenog mjesta, suzbijanje grubog kršenja prometne discipline, te ostalih prekršaja koji su najčešći uzroci prometnih nesreća, posebice onih s najtežim posljedicama.

Posebna pozornost posvetiti će se sudionicima u prometu mlađe životne dobi koji su i najčešći počinitelji navedenih prometnih prekršaja.

Dobro je podsjetiti

Alkohol je jedan od najčešćih uzročnika stradavanja u prometu. Ako sjedate za volan, postoji samo jedan izbor – bez alkohola. Vaš život je predragocjen da biste ga utopili u alkoholu. Vozače pozivamo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne sudjeluju u prometu.

Ponovno podsjećamo da se upravljanjem pod utjecajem alkohola povećava rizik događanja prometnih nesreća. Tako kod koncentracije alkohola 0,50 promila postoji dva puta veća mogućnost za događanje prometne nesreće, a kod koncentracije od 1,20 promila postoji 35 puta veća mogućnost događanja prometne nesreće.

Stoga, pozivamo sve vozače da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti.

U srijedu, 17. prosinca oko 21.25 sati na državnoj cesti između naselja Prelog i Sveti Križ, dogodila se prometna nesreća u kojoj vozač osobnog automobila čakovečkih registracijskih oznaka, 22-godišnjak s područja Međimurske županije,  brzinu kretanja nije prilagodio osobinama i vidljivosti ceste. Zbog toga je izlaskom iz zavoja vozilom udario u prometni znak te je sišao niz zemljanu kosinu cestovnog nasipa gdje se prevrnuo na oranicu.

Ozlijeđeni vozač prevezen je u Županijsku bolnicu Čakovec, gdje je liječničkim pregledom utvrđeno da je teško ozlijeđen.

O prometnoj nesreći podnijet će se posebno izvješće Općinskom državnom odvjetniku u Čakovcu.

Na području Policijske uprave međimurske evidentirana su dva kaznena djela “teške krađe”:

Tijekom noći sa 17. na 18. prosinca u vremenu od 19 do 6.55 sati u Sivici, u Glavnoj ulici, nepoznati počinitelj provalio je u trgovinu, gdje je ukrao razne prehrambene i kozmetičke proizvode te veću količinu cigareta. Materijalna šteta utvrditi će se naknadno, a protiv počinitelja podnijet će se kaznena prijava Općinskom državnom odvjetniku u Čakovcu.

Tijekom noći sa 17. na 18. prosinca u vremenu od 17 do 10.30 sati u Držimurcu, nepoznati počinitelj provalio je u spremište gdje je ukrao trimer, bicikl,  razne kablove i električnu brusilicu.

Materijalna šteta procjenjuje se na nekoliko tisuća kuna, a protiv počinitelja podnijet će se kaznena prijava Općinskom državnom odvjetniku u Čakovcu, javlja http://medjimurska.policija.hr/