POKLON PAKET – POLICIJA UPOZORAVA NA INTERNETSKE PRIJEVARE

Policijska uprava istarska zaprimila je prijavu 47-godišnje hrvatske državljanke da je prevarena za nekoliko desetaka tisuća kuna. Naime, žena je prije nekoliko mjeseci putem društvene mreže stupila u kontakt s osobom koja joj se predstavila kao američki državljanin. Sredinom lipnja, navedena osoba zamolila ju je da na kućnu adresu primi jedan paket, na što je 47-godišnjakinja nakon višekratnog traženja i pristala.

Sljedećeg dana dobila je poruku da je paket blokiran u zračnoj luci u Turskoj te da na ime treće osobe mora uplatiti nekoliko tisuća dolara kako bi paket mogao nastaviti put. Žena je uplatila novac, a zatim joj se ponovno javio poznanik s društvene mreže i uz obrazloženje da se nešto zakompliciralo, zatražio od nje da uplati još novca, što je i učinila, no tada je putem SMS-a zatražio od nje da uplati još nekoliko tisuća dolara ili će u protivnom biti optužena za pranje novca.

Budući da je žena shvatila da je prevarena, obzirom da je nepoznati počinitelj podignuo novac koji je poslala te je zaprimila prijetnje, odlučila je događaj prijaviti policiji.

Policija upozorava građane da ne nasjedaju na razne internetske prijevare i da se ne upuštaju u sumnjive novčane transakcije, kako ne bi sami postali žrtve ili nesvjesno sudjelovali u počinjenju kaznenih djela. Ukoliko vas nepoznata osoba traži da joj uplatite novac, iz bilo kojeg razloga, ne prihvaćajte komunikaciju i ne šaljite joj novac. Dobro razmislite i provjerite sve okolnosti, a ukoliko smatrate da se radi o prijevari ili nekom drugom protupravnom ponašanju, događaj prijavite policiji na broj 192, javlja http://medjimurska.policija.hr  (foto: ilustracija)