Poginuo vozač motocikla, teške krađe u Toplicama Sv. Martin, Nedelišću i Marofu

U petak, 1. lipnja, oko pola sata iza ponoći na državnoj cesti D-20 između Draškovca i Cirkovljana vozač motocikla čakovečkih registarskih oznaka, 30-godišnjak sa područja grada Preloga brzinu kretanja nije prilagodio osobinama ceste (zavoj) i vidljivosti (noć), zbog čega je u desnom zavoju vozilom sišao izvan kolnika, prevrnuo se i pao na tlo.

Vozač motocikla je, nažalost, preminuo na mjestu događaja.

Tijelo preminule osobe je prevezeno u Županijsku bolnicu Čakovec, gdje će se po nalogu državnog odvjetnika obaviti obdukcija.

Vozač motocikla je za vrijeme vožnje na glavi nosio propisanu i uredno pričvršćenu zaštitnu kacigu.

Upućujemo apel vozačima motocikala i mopeda

Nastupanjem povoljnih uvjeta za vožnju na prometnicama kreće i sezona pojačanog prometovanja motocikla i motociklista, čime se opet aktualizira problem njihove sigurnosti u prometu. Da bi se izbjegle tragične situacije, a osobito smrtna stradavanja vozača  motocikala i mopeda i povećala njihova sigurnost u prometu, apeliramo na njih da:

 1. prije vožnje provjere tehničku ispravnost uređaja na mopedima i motociklima, osobito:
 • uređaje za upravljanje vozilom;
 • uređaje za zaustavljanje, a koji na motornim vozilima moraju biti ugrađeni i izvedeni tako da vozač može vozilo na siguran, brz i učinkovit način zaustaviti, bez obzira na stupanj opterećenja vozila i nagib ceste po kojoj se vozilo kreće te osigurati vozilo u nepokretnom položaju na cesti s nagibom (pod kočnim sustavom podrazumijeva se: radna kočnica i pomoćna kočnica);
 • uređaje za osvjetljenje ceste i za davanje svjetlosnih znakova (svjetla);
 • uređaje na vozilima koji omogućuju normalnu vidljivost (vozačko zrcalo);
 • uređaje za davanje zvučnih znakova;
 • kontrolne uređaje i uređaje za davanje znakova (brzinomjer s putomjerom i svjetiljkom za osvjetljavanje).
 • provjere tlak u gumama;
 • upale dnevno ili kratko svjetlo;
 • ne upravljaju ako su umorni ili pod utjecajem alkohola ili droga.
 1. za vrijeme vožnje:
 • koriste zaštitnu opremu kako bi sačuvali zdravlje ( kaciga, jakna, hlače, štitnici, čizme i rukavice);
 • imaju na vozilima i danju upaljena kratka svjetla
 • prilagode brzinu vožnje uvjetima na cesti (stanju i karakteristikama ceste);
 • ne stvaraju preveliku buku u vožnji (osobito noću);
 • voze jedan iza drugoga, ako voze u skupini;
 • izbjegavaju vožnju na dijelovima asfalta na kojima ima pijeska, ulja i slično, posebice u zavojima;
 • da se prilikom vožnje kroz lijevi zavoj, odmaknu od središnje crte jer će im se inače glava nalaziti čak do jedan metar u prometnoj traci namijenjenoj za promet vozila iz suprotnog smjera;
 • ne voze prevelikim brzinama, niti slalom između vozila (mopedi i motocikli su uski zbog čega ih pri većim brzinama drugi sudionici u prometu teže uoče);
 • da kontroliraju svoje ponašanje i strast za vožnjom te ne ispituju i ne dokazuju mogućnosti svog mopeda ili motocikla.

Skrećemo pozornost i ostalim vozačima na pojačanu prisutnost spomenute kategorije sudionika u prometu, odnosno, pozivamo ih na pojačani oprez prilikom uključivanja u promet i prestrojavanja, a posebice na povećanu opasnost oduzimanja prednosti prolaska motociklistima.

Napominjemo da će policija provoditi pojačani nadzor ponašanja u prometu ovih skupina sudionika i protiv svih koji se ne ponašaju sukladno zakonskim propisima poduzimati propisane represivne mjere.

1) Uhićeni na provali u Nedelišću

Tijekom noći, 30. svibnja oko 2 sata u Nedelišću, Trg Republike,  18-godišnjak sa šireg područja grada Čakovca te dva maloljetnika sa područja Međimurske županije su pokušali provaliti u zamrzivač vlasništvo privatne tvrtke, no u dovršenju kaznenog djela teške krađe spriječeni su pravovremenom reakcijom policijskih službenika Policijske postaje Čakovec. Osobe su uhićene te se provedenim kriminalističkim istraživanjima sumnja da su počinili tešku krađu u pokušaju.

Nadalje se sumnja da su te tri osobe tijekom noći s 29. na 30. svibnja (s utorka na srijedu), u Nedelišću, Ulici maršala Tita, provalili u trgovinu te ukrali novac, naočale i alat.

Materijalna šteta procjenjuje se na nekoliko stotina kuna, a protiv 18-godišnjaka i dva maloljetnika se podnose kaznene prijave nadležnom državnom odvjetniku.

2) Tijekom noći s 29. na 30. svibnja (s utorka na srijedu), u Marofu, nepoznati počinitelj je provalio u podrumske prostorije obiteljske kuće te ukrao kosilice.

Materijalna šteta procjenjuje se na nekoliko tisuća kuna, dok će se protiv počinitelja podnijeti kaznena prijava nadležnom državnom odvjetniku.

3) U srijedu, 30. svibnja u večernjim satima, u Toplicama Sveti Martin, nepoznati počinitelj je provalio u apartman te ukrao mobitele, ručni sat i narukvice.

Materijalna šteta procjenjuje se na više desetaka tisuća kuna, dok će se protiv počinitelja podnijeti kaznena prijava nadležnom državnom odvjetniku, javlja http://medjimurska.policija.hr (foto: PU međimurska)