Poduzeće u blokadi, a direktor sklapao ugovore koje nije izvršavao

Direktor građevinskog poduzeća osumnjičen za kaznena djela prijevare u gospodarskom poslovanju i povredu obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga

 

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem temeljem zahtjeva nadležnog državnog odvjetništva osnovano se sumnja kako je 44-godišnjak u svojstvu direktora trgovačkog društva sa sjedištem na širem području grada Čakovca (osnivač trgovačkog društva i osoba ovlaštena za zastupanje), počinio kazneno djelo prijevare u gospodarskom poslovanju te kazneno djelo povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.

Naime, sumnja se da je osumnjičeni sredinom srpnja prošle godine, znajući da je spomenuto trgovačko društvo u neprekidnoj blokadi zbog nemogućnosti izvršenja financijskih obveza, sklopio ugovor o izvođenju građevinskih radova sa 42-godišnjakinjom. Temeljem sklopljenog ugovora primio je predujam od više desetaka tisuća kuna, a potom nije izvršio sve ugovorene radove. Ujedno, osumnjičeni je 42-godišnjakinju uvjeravao kako će ugovorene radove dovršiti, dok se naposljetku prestao javljati na pozive i time postao nedostupan.

Ujedno, istraživanjem je utvrđeno kako osumnjičeni tijekom poslovanja u svojstvu odgovorne osobe spomenutog trgovačkog društva nije vodio poslovne knjige, a koje je prema pozitivnim zakonskim propisima bio dužan voditi te je time nadležnim službama otežao kontrolu podataka o poslovanju trgovačkog društva.

Protiv osumnjičenog 44-godišnjaka podnijet će se posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu, kao dopuna kaznenoj prijavi.

(PU međimurska, foto: ilustracija)