POČELO SUĐENJE BIVŠEM SVEĆENIKU IZ SELNICE KOJI JE BATOM UBIO ŽENU

Zbog ubojstva koje je početkom godine sablaznilo hrvatsku javnost Danijelu Horvatu u srijedu je počelo suđenje na Županijskom sudu u Zagrebu

Tu i tamo nazove, pita kako smo, kako nam je zdravlje. O tome što je učinio ili nije učinio, uopće ne razgovaramo. Niti ga ja o tome što pitam, niti mi on govori. Naši telefonski razgovori traju 30 sekundi do minute.

Poručio: Moli za mene

Riječi su to Stjepana Horvata iz međimurskog sela Selnice, oca bivšeg svećenika Danijela Horvata (37), optuženog da je 5. veljače u podzemnoj garaži na zagrebačkoj Trešnjevci batom za meso ubio Vesnu Hajdarović (53).

Zbog ubojstva koje je početkom godine sablaznilo hrvatsku javnost Danijelu Horvatu počelo je suđenje na Županijskom sudu u Zagrebu. Iako se o bivšem svećeniku malo zna, jedan od njegovih bliskih prijatelja iz Zajednice Krvi Kristove koji ga je poznavao dugi niz godina ovako ga je opisao.

– Bivši pater Klement, čovjek je koji je bio primjer svim mladim katoličkim svećenicima u Hrvatskoj jer je zaista cijeloga sebe davao drugima, pomagao je ljudima u potrebi i duhovno i materijalno i sa svojih 36 godina postao je poglavar – govori taj vjernik te nastavlja:

– Danijel Horvat bio je drugi Hrvat zaređen za svećenika u povijesti Družbe misionara Krvi Kristove. Dakako, za nas koji smo ga poznavali bio je naš ponos. Prije zaređenja bio je veseo i jednostavan bogoslov koji je volio šale i viceve pa smo se svi znali zajedno nasmijati do suza. Situacija se s vremenom počela mijenjati. Tako sam jednom dobio SMS poruku u kojoj pater Klement piše: “Moli za mene!”. Kako je vrijeme prolazilo s našim paterom nešto se počelo zbivati, počeo mu je nestajati osmijeh s lica. Prošlo ljeto uslijedilo je razočaranje kada sam saznao da je poglavar pater Klement napustio svećeništvo – iskren je poznanik bivšeg svećenika.

Bez kontakta sa suprugom

Što o ženi koja je godinama progonila njihova sina kažu Danijelovi roditelji?

– Nemam što reći o toj Vesni. Dolazila bi i nešto vikala, pitala gdje je Danijel – kaže njegov otac Stjepan. Roditelji nisu u kontaktu s njegovom suprugom, a i njihov sin udaljio se od njih. S njim, kako kažu, kontaktiraju uglavnom preko SMS-poruka i kratkih poziva. 

Pratila ga je i nagovarala da se vrati u svoj svećenički red

Ubijena Vesna Hajdarović mjesecima je pratila i nagovarala Danijela Horvata da se vrati u svećeničku službu.

Dugo je dolazila pred zgradu u kojoj je u Zagrebu živio sa suprugom i njezinim sinom iz prvog braka, pojavljivala se i u dvorištu obiteljske kuće njegovih roditelja u Selnici, uplaćivala je i mise za njegovu dušu i povratak na pravi put. Nadala se da će shvatiti kako je pogriješio i da će se vratiti Crkvi.

Skončala je na hladnom podu garaže, nakon što ju je, kako se sumnja, izudarao kuhinjskim batom koji je u garažu unio tri mjeseca ranije kako bi ga popravio jer je bio raskliman. Zbog uznemiravanja prijavio ju je policiji, pa je dobila zabranu prilaska, a u ožujku prošle godine osuđena je na godinu dana zatvora uvjetno.

 

http://www.vecernji.hr/