PIJANI I BRZI NA METI POLICIJE

U razdoblju od 13. do 19. travnja, policijski službenici Policijske uprave međimurske kroz redovnu službu provoditi će operativnu akciju „Nadzor brzine kretanja vozila“.

Akcija će se usmjeriti na:

  • suzbijanje prekršaja prekoračenja dopuštene brzine,
  • suzbijanje grubog kršenja prometne discipline (bezobzirno ponašanje sudionika u prometu).

Tijekom akcije vršit će nadzor brzine kretanja na svim prometnicama, osobito državnim cestama, uz maksimalnu uporabu svih raspoloživih uređaja za nadzor brzine kretanja.

Obzirom na povećanu frekvenciju prometovanja najugroženijih skupina sudionika u prometu – pješaka, vozača bicikla, mopeda i motocikla, pozivamo sve vozače da brzinu kretanja vozila prilagode uvjetima na kolniku, te na taj način doprinesu povoljnijem stanju sigurnosti.

Dobro je podsjetiti!

Brzina je najčešći uzrok događanja prometnih nesreća – uzrok svake treće prometne nesreće je brzina.

Brzina kao uzrok prometne nesreće može biti nepropisna (nepoštivanje ograničenja brzine izraženih prometnim znacima ili prometnim pravilima) ili neprilagođena (brzina kretanja vozila nije usklađena sa stanjem kolnika, s karakteristikama prometnica, s gustoćom prometa i dr.).

Brzina kretanja vozila u naselju je ograničena na 50 km/h, iako se prometnim znacima ograničenje brzine može smanjiti na npr. 40 km/h ili povećati na npr. 60 km/h. Brzina van naselja ograničena je prometnim pravilom na 90 km/h iako se ona, poradi određenih sigurnosnih razloga, može i smanjiti.

Svi vozači motornih vozila moraju brzinu kretanja svog vozila uskladiti s ograničenjima brzina kretanja u naselju i van naselja, te moraju pratiti događaje na prometnici, postavljenu prometnu signalizaciju, stanje kolnika i vremenske prilike i u skladu s time smanjiti brzinu kretanja svog vozila.

AKCIJA ALKOHOL

Policijski službenici Policijske uprave međimurske tijekom noći s 11. na 12. travnja (subota/nedjelja), u vremenu od 23 do 5 sati, provoditi će operativnu akciju “Alkohol“.

Akcija je usmjerena na suzbijanje prekršaja upravljanja vozilima vozača koji organizmu imaju alkohol i grubog kršenja prometne discipline (bezobzirno ponašanje sudionika u prometu), javlja http://medjimurska.policija.hr/ (foto : ilustracija)