Pas mješanac u Murskom Središću ugrizao dijete

 Jučer, 6. listopada 2020. godine oko 7 sati u Murskom Središću, Ulici Sitnice, pas mješanac zbog neopreznog držanja i propuštenog nadzora 56-godišnje vlasnice, napao je i pritom ugrizao dijete.

U ordinaciji Opće medicine u Murskom Središću ozlijeđenom djetetu pružena je liječnička pomoć te je utvrđeno da mu je pas nanio ozljedu u vidu ugrizne rane.

Vlasnica psa zbog počinjenja prekršaja iz 30. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, sankcionirana je izricanjem novčane kazne.

Vlasnicima životinja skrećemo pozornost na primjeren način držanja životinja (adekvatan prostor, mogućnost kretanja, veterinarski nadzor, označavanje i sl.), kao i na način kretanja prilikom šetnje, posebice na mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi i djece (parkovi, izletišta, javna okupljanja i sl.), a sve s ciljem izbjegavanja neželjenih posljedica i ugrožavanja sigurnosti građana.

U cilju reguliranja navedene problematike, odredbama Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira (članak 30.), Zakona o zaštiti životinja (članak 48.) i Pravilnika o opasnim psima (članak 9.), definiran je način držanja životinja, njihovog kretanja i postupak sa životinjama, nakon što one eventualno ugroze život ili zdravlje čovjeka svojim kretanjem ili postupkom.

Članak 30. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira predviđa novčanu kaznu za onog ”tko bez nadzora i neoprezno drži životinje koje mogu povrijediti ili ugroziti građane ili tko na javnom mjestu zlostavlja životinje ili na drugi način s njima loše postupa”. Za provođenje ovog Zakona nadležno je Ministarstvo unutarnjih poslova.

Članak 48. Zakona o zaštiti životinja propisuje da je ”zabranjeno držanje i postupanje s kućnim ljubimcima te njihovo kretanje na način koji ugrožava zdravlje i sigurnost drugih životinja i ljudi, a posebice djece”. Za nepridržavanje zakonske odredbe predviđena je novčana kazna.

Članak 9. Pravilnika o opasnim psima predviđa da je ”izvođenje opasnog ili moguće opasnog psa na javne površine dopušteno jedino s brnjicom i na povodcu, od strane punoljetne osobe i u skladu s komunalnim odredbama o uvjetima i načinu držanja pasa“. Nadzor nad provedbom Zakona o zaštiti životinja te Pravilnika o opasnim psima obavlja ministarstvo nadležno za poslove poljoprivrede.

(PU Međimurska, foto: ilustracija)