Otkriveni počinitelji nekoliko kaznenih djela krivotvorenja novca

Čakovečki detektivi protiv petero osumnjičenika zbog počinjenja kaznenih djela krivotvorenja novca, podnijeli su kaznene prijave nadležnom državnom odvjetništvu, dok su državljanina Bosne i Hercegovine predali pritvorskom nadzorniku Policijske uprave međimurske

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem nad državljaninom Bosne i Hercegovine (46-godišnjak) te četvero državljana Republike Hrvatske (26-godišnjak, 27-godišnjak, 30-godišnjakinja i 32-godišnjak), utvrđeno je kako su počinili kaznena djela krivotvorenja novca.

Naime, sumnja se kako su tijekom ožujka ove godine na području Međimurske Županije, u osam navrata stavljali u optjecaj krivotvorene novčanice u iznosu od 50 eura. Osumnjičenici su u trgovinama mješovitom robom, benzinskoj postaji i pekari, novčanicama koje se koriste kao filmski rekviziti, tzv. “Movie Money”, kupovali raznu robu manje vrijednosti s ciljem da im trgovci uzvrate ostatak u pravom novcu.

Protiv petero osumnjičenika zbog počinjenja kaznenih djela krivotvorenja novca, podnijete su kaznene prijave nadležnom državnom odvjetništvu. Ujedno, državljanin Bosne i Hercegovine predan je pritvorskom nadzorniku Policijske uprave međimurske.

Ponovno upozoravamo građane, poglavito trgovce, da prilikom preuzimanja novčanica obrate pažnju na moguće krivotvorine, a svaku sumnju u originalnost novčanica, odmah prijave policiju na broj 192.

Novac koji se kao rekvizit koristi prilikom snimanja filmova, serija i sl., najčešće je izrađen od klasičnog papira. Kada takvu novčanicu uzmete u ruku, ona ne šuška kao prava koja je izrađena od specijalnog, pamučnog papira. Također, filmski novac nema zaštitnih obilježja, kao što su vodeni znak, zaštitna nit i dr. Više informacija o zaštiti i provjeri zaštitnih obilježja novčanica eura dostupno je na internetskim stranicama Hrvatske narodne banke i Europske središnje banke.

Izgled novčanica koje se koriste kao rekviziti prilikom snimanja filmova može vidjeti na fotografijama koje se nalaze u fotogaleriji.

Prevarant platio cigarete novčanicom koja se koristi prilikom snimanja filmova
(tekst i foto: PU međimurska)