OPREZ, učestale prijevare prilikom pokušaja realizacije „povoljnih“ kredita putem društvenih mreža

Dosad provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je kako je 56-godišnjak u cilju realizacije kredita u nekoliko navrata kupio desetak tzv. A-bonova, svaki vrijednosti nekoliko stotina kuna te ih potom fotografirao mobitelom i putem internetske aplikacije namijenjene za komunikaciju, poslao nepoznatoj osobi s registriranim profilom na društvenoj mreži putem koje je oglašavao i nudio „povoljne“ kredite.

Pošto oštećenom nije isplaćen obećani kredit, niti mu je vraćen novac kojeg je uplatio s ciljem realizacije kredita, smatra da je prevaren te je događaj prijavio policiji.

Kriminalistička istraživanja se nastavljaju kako bi se utvrdile sve okolnosti ovog događaja i otkrio počinitelj.

Kako smo već ranije izvijestili javnost i medije, u posljednje vrijeme učestala je pojava raznih ponuda kredita putem oglasa na društvenim mrežama te pokušaja prijevara putem objave oglasa na raznim aplikacijama za brzu komunikaciju putem mobitela.

Upozoravamo građane da ne nasjedaju na ovakve i slične ponude „povoljnih“ kredita putem društvenih mreža te da se ne upuštaju u sumnjive novčane transakcije kako ne bi postali žrtve kaznenog djela. Najbolji način zaštite od ovakvih vrsta prijevara je ignoriranje svih sumnjivih obavijesti o povoljnim i brzim realizacijama kredita putem društvenih mreža i dr. sredstava komunikacije putem interneta. 

Ako vam je potreban kredit, najsigurnija realizacija još uvijek je putem banke, direktno u poslovnici. 

Također, savjetujemo da se prilikom komunikacije na društvenim mrežama i putem raznih aplikacija striktno pridržavate općih uputa o čuvanju osobnih podataka.