OPLJAČKANA OBITELJSKA KUĆA – PROVALE U DOMOVE NAJČEŠĆA SU KAZNENA DJELA, KAKO SE ZAŠTITITI?

U srijedu, 8. veljače u jutarnjim satima u Kuršancu, u Glavnoj ulici, nepoznati počinitelj provalio je u obiteljsku kuću gdje je ispremetao stvari i ukrao nakit, vrijednosti nekoliko tisuća kuna. Protiv počinitelja podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetniku.

Provale u domove i krađe iz domova najčešća su kaznena djela, čija žrtva može biti bilo koji građanin. Postoje mnogobrojni faktori koji pogoduju provalnicima poput nepažnje, površnosti, lakomislenosti, nemarnog odnosa prema osobnoj i društvenoj imovini kao i nedovoljne fizičke i tehnička zaštite i drugih propusta potencijalnih žrtava.

Na temelju dosadašnjih iskustava i u cilju prevencije ovakvih kaznenih djela savjetujemo građanima da i sami poduzmu određene mjere samozaštite:

– uvijek zaključavajte ulazna vrata, bez obzira na to koliko dugo ćete biti odsutni. Ako idete nakratko iz stana u posjetu susjedu, prijatelju ili porodici, ne ostavljajte otvorene prozore ili balkonska vrata, jer lopovi vješto koriste takve prilike, neopaženo ulaze u Vaš stan i u kratkom vremenu odnose novac, zlatni nakit ili vrjedniju tehničku robu.

– nemojte tik uz kuću ostavljati predmete koji omogućavaju lakše penjanje, poput ljestava ili sanduka,

– u stanove se najčešće provaljuje kroz ulazna vrata, pa se osigurajte dobrom bravom i čvrstim zasunom za djelomično otvaranje vrata,

– na obiteljskim kućama česte su mete lopova prozori, velike staklene površine na vratima i slično, pa ugradite dodatnu zaštitu,

– postavite vanjsko osvjetljenje jer lopovi vole mrak. Možete odabrati rasvjetu tokom cijele noći (automatski se pali u sumrak), svjetiljke sa senzorom za kretanje ili osvjetljenje upravljano sa automatskim vremenskim prekidačem,

– ne držite novac i dragocjenosti u posudama na kuhinjskim policama, pod jastukom, među rubljem i slično, lopovi znaju da ondje treba tražiti,

– nemojte razglasiti “na sva zvona” da ste upravo dobili plaću, kupili nove kućanske uređaje ili uštedjeli veću svotu,

– imovinu koja vam je udaljena od mjesta stanovanja ili rada, u dogovoru sa susjedima ili prijateljima, češće obilazite.

Prilikom uočavanja bilo kakvih sumnjivih događaja ili osoba neobičnog ponašanja u blizini vašeg doma ili poslovnog prostora, ne dvojite odmah prijavite policiji na broj 192, javlja http://medjimurska.policija.hr (foto: ilustracija)