OD NEDJELJE NIJE POTREBNO PALITI DNEVNA SVJETLA NA AUTIMA – TEŠKO OZLIJEĐENA VOZAČICA

Ovog vikenda, točnije u noći sa subote na nedjelju započinje ljetno računanje vremena. U nedjelju, 26. ožujka s 2 sata „veliku kazaljku sata“ pomičemo za jedan sat unaprijed, dakle na tri sata. Ljetno računanje vremena traje sve do posljednjeg vikenda u listopadu.

Podsjećamo vozače da s ljetnim računanjem vremena, dnevna ili kratka svjetla na motornim vozilima tijekom vožnje danju ne moraju biti upaljena, osim kod vozača motocikala i mopeda koji su obvezni voziti s uključenim dnevnim svjetlima i po danu jer se ta obveza na njih odnosi tijekom cijele godine.

Napominjemo da su tijekom ljetnog računanja vremena za sva vozila u cestovnom prometu svjetla nužna i danju, samo u uvjetima smanjene vidljivosti, te od prvog sumraka do potpunog svanuća.

Dobro je podsjetiti bicikliste, koji se kreću kolnikom na javnoj cesti na nužnost označavanja reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom, noću te danju u slučaju smanjene vidljivosti.

Također, pješaci koji se kreću kolnikom na javnoj cesti noću te danju u slučaju smanjene vidljivosti, moraju biti osvijetljeni ili označeni s reflektirajućom materijom.

U slučaju nepoštivanja spomenutih odredbi o obaveznom korištenju svjetala na vozilima u uvjetima smanjene vidljivosti ili noću, kao i ne nošenje reflektirajućeg prsluka ili reflektirajuće materije od strane pješaka ili biciklista, Zakon o sigurnosti prometa na cestama predviđa novčanu kaznu u iznosu od 300 kuna.

Pozivamo sve sudionike u cestovnom prometu na pojačani oprez i poštivanje prometnih propisa te im želimo sigurnu i ugodnu vožnju.

U četvrtak, 23. ožujka oko 11 sati na raskrižju državne i županijske ceste između Svetog Križa i Štefanca dogodila se prometna nesreća u kojoj je teško ozlijeđena 41-godišnja vozačica.

Oduzevši prednost prolaska 34-godišnji vozač Renault Kangoom, čakovečkih registarskih oznaka, ušao je u raskrižje te je u tom trenutku na njegovo vozilo, Renault Cliom, čakovečkih registarskih oznaka, naletjela 41-godišnja vozačica.

Vozilom hitne medicinske pomoći u Županijsku bolnicu Čakovec prevezene su vozačica i 20-godišnja putnica iz Clija. Liječničkim pregledom utvrđeno je kako je u nesreći vozačica teško, a putnica lakše ozlijeđena.

Protiv 34-godišnjeg vozača zbog izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetniku, javlja http://medjimurska.policija.hr (foto: T.T. ilustracija)