OBAVIJEST GRAĐANIMA – ČUVAJTE SE „HVATAČA NOVČANICA“ NA BANKOMATIMA

Početkom lipnja na području grada  Čakovca evidentiran je slučaj  tzv. „cash-trappinga“. Radi se o slučajevima teških krađa kada počinitelj na otvoru bankomata za izlaz novčanica postavlja zamku, tj. „hvatač novčanica“, a potom čeka svoju žrtvu. Nakon toga korisnik bankomata bankovnom karticom zatraži isplatu novca koja mu se odobrava i registrirana, odnosno knjiži, ali novac mu nije isporučen jer je ostao zalijepljen za „zamku“ postavljenu na izlazu iz bankomata. Korisnik se nakon toga udaljava od bankomata, a kradljivci se vraćaju i odgovarajućim alatom izvlače novčanice.

Kako bi izbjegli da postanete žrtvom ovakve li slične prijevare, savjetujemo sljedeće:

 

  • – karticu i PIN uvijek držite odvojene te ih čuvajte od neovlaštenih osoba,
  • – prilikom dolaska na bankomat, pažljivo pogledajte otvor za karticu, tipkovnicu, kućište bankomata i otvor za izlaz novčanica. Ako primijetite nešto neobično, odnosno oštećenja, dodatno postavljenu opremu ili uređaje, nemojte koristiti bankomat, već o tome odmah obavijestite banku i policiju,
  • – prilikom unošenja PIN-a obavezno drugom rukom zaklonite tipkovnicu,
  • – ako bankomat zadrži vašu karticu ili vam ne isplati novac, odmah obavijestite banku i budite oprezni s nepoznatim ljudima koji vam nude pomoć te se ne udaljavajte od bankomata,
  • – ako ste oštećeni kaznenim djelom, odmah obavijestite banku i policiju na broj 192.

bank 2

Proteklih 24-sata na području Policijske uprave međimurske evidentirana su dva pokušaja teške krađe:

  • U utorak, 7. lipnja oko 21 sat i 30 minuta u Pribislavcu, Industrijskoj ulici, nepoznati počinitelj nepovlasno je ušao u dvorište privatnog poduzeća, gdje je potom preko ograde prebacio nekoliko desetaka drvenih ploča te ih pripremio za odnošenje. U dovršenju kaznenog djela počinitelj je spriječen nailaskom građana, nakon čega se udaljio s mjesta događaja. Protiv počinitelja podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetniku.
  • U utorak, 7. lipnja oko 22 sata Policijska uprava međimurska zaprimila je dojavu da se u Podturnu, Sportskoj ulici, na trgovini privatnog poduzeća upalio alarm. Dolaskom na mjesto dojave utvrđeno je da je nepoznati počinitelj pokušao nasilno otvoriti vrata trgovine uslijed čega se aktivirao alarm. Nakon toga počinitelj se udaljio s mjesta događaja. Protiv počinitelja podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetniku, javlja http://medjimurska.policija.hr/ (foto rt)