Novi pomor pčela u Međimurju, izgubljeno više od 200 pčelinjih zajednica: „Brojat ćemo milijune uginulih, umiru u mukama“

Novi veliki pomor pčela u Međimurju. Sada već gotovo po ustaljenom obrascu, nesavjesni poljoprivrednici u jeku cvatnje uljane repice, zbog nepridržavanja pravila za upotrebu zaštitnih sredstava, uzrokuju uginuće milijuna pčela. Prema podacima koje smo skupili u utorak, 25. travnja, pomor u svojim pčelinjacima prijavilo je 20-ak pčelara iz gornjeg Međimurja. Gubitci su na više od 200 pčelinjih zajednica. Drugim riječima, uginulo je više milijuna pčela. Nažalost, ni to nije konačni broj s obzirom da državni inspektori i dalje obilaze teren.

– Slika je zastrašujuća! Pčele umiru u mukama pred košnicama! Možete ih lopatama skupljati s obzirom koliko ih je stradalo! Ponovno su uginuli milijuni pčela – očajan je međimurski pčelar Dražen Bogdan.

Samo on ostao je praktični preko noći bez 42 pčelinje zajednice piše https://regionalni.com/

– Koje su bile u punoj snazi s 55 od 60 tisuća pčela po zajednici. I kao da to nije dovoljno. Otrov je unijet u same košnice što znači da je zatrovana cijela unutrašnjost kao i matica – govori pčelar Bogdan.

Neslužbeno doznajemo da je poznat krivac, koji je svoju krivlju i priznao. Poljoprivrednik s područja Gornjeg Mihaljevca tretirao je uljanu repicu s dozvoljenim sredstvom, ali na neispravan način. Naime, riječ je o sredstvu koje se na uljanoj repici koristi prije njezine cvatnje. On je učinio upravo suprotno, prskao je biljku koja je u punom cvatu i k tome još tijekom dana.

– Kao da samo uginuće tolikog broja pčela nije dovoljno zastrašujuće, pčelari još jednu sezonu započinju s velikim minusom. Neki su ostali bez svega. Za neke je pčelarska sezona završila i prije nego je počela – poručuje Dražen Bogdan.

– Veterinarska i poljoprivredna inspekcija Državnog inspektorata odmah po zaprimanju informacije o povećanom uginuću pčela na pčelinjaku u Općini Gornji Mihaljevec, obavile su koordinirani inspekcijski nadzor. Utvrđeno je da je u neposrednoj blizini obavljeno prskanje uljane repice u cvatu kontaktnim insekticidom aktivne tvari lambda cihalotrin iz skupine piretroida. Slijedom navedenoga poljoprivredna inspekcija će pokrenuti upravni i prekršajni postupak – odgovorili su na naš upit iz Državnog inspektorata.

(izvor: https://regionalni.com/, foto čitatelja)